Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

hEUswerk
De EU heeft huiswerk opgegeven aan NL. En dat is hEUs seriEUs van de EU. Daarom heet het hEUswerk. Ze noemen het alleen anders. Het heet "implementatie van richtlijnen". Nu heeft het woord "richtlijn" iets vrijblijvends, net als de "advies-snelheid" op de matrix-borden (daar heb je dat woord weer) boven de snelwegen. Maar als je vrijblijvend je er niet aan houdt dan zul je toch de aflaat-boete moeten voldoen of zakken voor je EU-examen. Die zesjes-cultuur ook...


Loesje
En de smoesjes van de regering zijn hetzelfde als die van een schoolgaand kind: "ik heb expres gewacht tot op het laatste moment omdat ik dan ouder en dus wijzer zal zijn." Het concept "huiswerk" wordt door Loesje dan ook treffend uitgedrukt.


Maar gisteren was het dan toch zover. Twee belangrijke mijlpalen voor de commissie van veiligheid. Op 16 april j.l. is besloten kenmerk: 44899/LA/HdM dat op 14 mei (gisteren dus) een voorbereidend onderzoek zal worden gehouden. Dat is niet meer dan de eerste fase van de schriftelijke voorbereiding door Eerste Kamercommissies. Na ontvangst van een wetsvoorstel wordt aan de leden en plaatsvervangend leden van de commissie gevraagd of zij prijs stellen op een inbrengvergadering. Deze eerste inbrengvergadering wordt voorbereidend onderzoek genoemd. In normaal Nederlands betekent het "dat er wordt vergaderd over of ze er wel over willen vergaderen" ?!? Dinsdag 28 mei 2013 om 17.00 uur zal de commissie Veiligheid en Justitie (V&J) hierover dan ook een gesprek hebben met de leden van de Hoge Raad.

Voorstel EK 33.309 A
Het voorstel richtlijn 33.309 A is op 2 april 2013 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer en gaat over:

Implementatie richtlijn inzake voorkoming en bestrijding van mensenhandel en bescherming van de slachtoffers.

Dit wetsvoorstel wijzigt het Wetboek van Strafrecht ter implementatie van richtlijn 2011-36-EU ter voorkoming en bestrijding van mensenhandel en ter bescherming van slachtoffers. Hiermee wordt de opsporing, vervolging en bestraffing van daders van mensenhandel en de bescherming van de slachtoffers van mensenhandel verbeterd.

De richtlijn bevat zowel strafrechtelijke bepalingen (delictsomschrijving, sancties, rechtsmacht), als preventieve en beschermende maatregelen.


Voorstel E130010 en E130011
Gisteren besloot de commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad (I&A/JBZ) Veilgheid en Justitie (V&J) om op 28 mei 2013 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering over de gezamenlijke mededeling cyberbeveiligingsstrategie en over het richtlijnvoorstel inzake netwerk- en informatiebeveiliging (E130011). Daarnaast zal de commissie het Nationaal Cyber Security Centrum verzoeken om een technische briefing te verzorgen over de gezamenlijke mededeling cyberbeveiligingsstrategie.

E130010 - Gezamenlijke mededeling over de strategie inzake cyberbeveiliging van de Europese Unie: een open, veilige en beveiligde cyberspace.
In deze gezamenlijke mededeling constateren de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid dat internet en ruimer cyberspace een enorme impact op alle geledingen van de maatschappij hebben gehad. Hoewel de voordelen groot zijn, is de digitale wereld ook kwetsbaar. Het aantal incidenten met cyberbeveiliging groeit schrikbarend en de methoden van cybercriminelen worden steeds geraffineerder. De mededeling schetst de visie van de Europese Unie op cyberbeveiliging, bakent rollen en verantwoordelijkheden van overheden en private sector af en noemt de vereiste maatregelen om de digitale omgeving in de Europese Unie de veiligste in de wereld te maken.

E130011 - Voorstel voor een richtlijn betreffende maatregelen die een hoog gemeenschappelijk niveau van netwerk- en informatieveiligheid waarborgen in de EU.
De voorgestelde richtlijn beoogt een hoog gemeenschappelijk niveau van netwerk- en informatiebeveiliging te waarborgen. Lidstaten worden verplicht hun paraatheid te verbeteren en beter met elkaar samen te werken. Exploitanten van kritieke infrastructuur, essentiële aanbieders van informatiemaatschappijdiensten en overheden krijgen de verplichting opgelegd adequate maatregelen te nemen om beveiligingsrisico's te beheren en ernstige incidenten aan de nationale bevoegde autoriteiten te rapporten.

Voorlichting
Op 24 april 2013 hebben de Europese Commissie en het Nationaal Cyber Security Centrum een technische briefing verzorgd over het richtlijnvoorstel voor de commissie Veiligheid en Justitie (V&J). Tevens heeft de commissie V&J die dag een algemeen overleg (AO) gevoerd met de minister van Veiligheid en Justitie over het behandelvoorbehoud. Tijdens dit AO zegde de minister de Kamer toe haar twee keer per jaar ter informeren over de voortgang van de onderhandelingen in de Telecomraad.

Of ze daar wat aan hebben gehad weet ik niet. Het is dan ook maar goed dat de specialisten van Bits of Freedom vandaag een speciale workshop geven. Er staat namelijk heel veel op het spel, wat we niet zo maar zelfstandig aan Kamerleden en overheid kunnen overlaten.





author: Ton   |   published: 15.05.2013   |   updated: 15.05.2013   |   comments: allowed

complotarchiveliteraturesources