Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

The 5th Estate movie
De film THE FIFTH ESTATE (official trailer) onhult in een dramatische thriller, gebaseerd op echte gebeurtenissen, de speurtocht naar het blootstellen van de misleiding en corruptie bij de macht. Het veranderde een startende internet onderneming tot een in de 21e eeuw meest fel besproken organisatie. Door het uitdagen van de grote belangen van geheimhouding, explosief nieuws en de verspreiding van geclassificeerde informatie, veranderde WikiLeaks het spel voor goed.


Carice van Houten als Birgitta Jónsdóttir
Onze eigen Carice van Houten speelt een hoofdrol als Birgitta Jónsdóttir. Op 5 september ging de film in première tijdens het filmfestival in Toronto en daarbij droeg Carice een jurk van Dior. Ze is daarmee de allereerste Nederlandse actrice die door het modehuis gekleed wordt, en ze treedt hiermee in de voetsporen van grote wereldsterren zoals Nicole Kidman, Charlize Theron en Jennifer Lawrence.

In haar rol staat ze de hoofdrolspeler Julian Assange bij als leider van de , píratar.is, de piratenpartij die meer dan 5% van de kiesstemmen haalde en daarmee 3 zetels verkreeg in het IJslandse parlement. Zij strijdt voor vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en privacy en treedt soms op als woordvoerder voor Wikileaks.


The 5th Estate screenplay leaked by Wikileaks
Het verhaal begint wanneer Wikileaks oprichter Julian Assange (gespeeld door Benedict Cumberbatch) en zijn collega Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) gaan samenwerken om de bevoorrechtigen en machtigen ondergronds in de gaten te gaan houden.

Met een low-budget creëren ze een platform waarop klokkenluiders anoniem gegevens kunnen onthullen, om daardoor een licht te laten schijnen in de donkere spelonken van overheidsgeheimen en misdaden begaan door corporaties. Al spoedig brengen ze meer opzienbarend nieuws dan alle legendarische media organisatie van de wereld bij elkaar.

Maar wanneer Assange en Berg toegang krijgen tot de grootste schat in de Amerikaanse geschiedenis van vertrouwelijke inlichtingen documenten beginnen ze elkaar te bestrijden en definiëren ze een vraagstuk uit de huidige tijd: Wat zijn de kosten van het houden van geheimen in een open en vrije samenleving, en wat zijn de kost het om deze te onthullen?


Julian Assange staat niet achter het script. Hij heeft zijn bezwaren medegedeeld in een brief die hij 15 januari schreef aan Benedict Cumberbatch, die zijn rol vertolkt in de film. Zijn belangrijkste bezwaren zijn: En vervolgens raadt hij de acteur af er mee door te gaan. Op 9 oktober gaf Assange deze brief vrij voor publicatie.

From:Julian Assange
To:Benedict Cumberbatch
Date:Tue, 15 Jan 2013
Subject:Message from Assange

Een sneek preview kan worden bekeken bij the Guardian, de krant die, samen met de Washington Post, MSM bondgenoten zijn bij het publiceren. Zoals ze ook de stukken vrijgeven die van Edward Snowden af komen.


WikiLeaks zou WikiLeaks niet zijn als ze het volledige script niet zouden lekken.




author: Ton   |   published: 13.10.2013   |   updated: 13.10.2013   |   comments: allowed