Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Steniging in Afghanistan
In de kranten en Nieuwsuur 1 lezen we de grote verontwaardiging van het Westen over het bericht van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat een werkgroep van het Afghaanse Ministerie van Justitie vindt dat seks buiten het huwelijk weer bestraft dient te worden: getrouwd met steniging, ongetrouwd met zweepslagen. Onbegrijpelijk in ons land waar politici als Ad Melkert er SM-praktijken op na zou houden, Rob Oudkerk naar de hoeren gaat en Ed Nijpels in purperen jurkje homoclubs zou frequenteren 2.


Ik ben toch niet gek!
Enkele jaren geleden lanceerde de Duitse Media Markt in Turkije een grote campagne: Ik ben toch niet gek! (Ben aptal değilim!) Het heeft een gigantische rel opgeleverd tot in het parlement aan toe. Hoe durfde een buitenlander te suggereren dat Turken gek waren of zelfs maar konden zijn? Er ontstonden boycotten en handtekeningenacties. (Overigens ingegeven door de concurrentie, die hun winsten zagen verdampen, nu er een grote stunter de markt wilde openbreken.)

Geschrokken van alle comotie werden de mensen er tussen uitgehaald en nieuwe slogan's verzonnen als: Ik ben toch geen rund, dat ik mij laat uitmelken wanneer ik een fototoestel koop? Maar ook dit was nog steeds beledigend.

Onze kinderen worden beledigd! Onze dieren worden beledigd! Het zegt natuurlijk wat over het reclamebureau, dat niet beseft heeft dat je reclames dient aan te passen aan de lokale kultuur. Reclames waarover wij in west-europa onze schouders ophalen of zelfs komisch vinden, kunnen binnen andere culturen de ondergang van je bedrijf opleveren.

Uiteindelijk heeft het (financieel) machtige Media-Markt imperium eieren voor zijn geld gekozen en de slogan aangepast waarbij geen domheid, maar juist intelligentie werd gesuggereerd. Een dokter in een witte jas (hoe slimmer kun je het hebben, kuch) die adviseert: Bakmadam almayın, vertaald: Je koopt toch niet iets zonder eerst rond te kijken? of Oriënteert u eerst voor u koopt.

Het eergevoel van mensen is sterk afhankelijk van de groep waartoe die behoort. Waar onze Nederlandse overheid haar burgers voortdurend beledigt, kan het omgekeerde in Nederland, zelfs met een simpel T-shirt, met daarop de letters ACAB 3, je hier al voor de rechter brengen. In andere landen moet je misschien zelfs afvragen of je de rechter wel haalt en je niet voortijdig in het ziekenhuis beland.


Eerwraak
Overspel, vreemd gaan, maagdelijkheid verliezen, het gaat helemaal niet zo zeer om de seks. Net zo goed als vreemd gaan van je partner in het westen als kwetsend wordt ervaren, is dat bij andere culturen evenzo. En een pre-huwelijk geconsumeerde libido is ook een belediging. Of een liefdesverklaring aan een ander dan de pre-gearrangeerde huwelijkspartner door de ouders. Het gaat om de aantasting van de (familie)eer. Het gezichtsverlies. Tweede keus.

Het begrip eer en de daarbij behorende wraak is zeer intens, emotioneel en buitensporig. Het leidt tot excessen waarbij mensen alle redelijkheid en billikheid, sleutelwoorden in de westers rechtspraak, kwijt zijn geraakt. Uit haat gedreven moeten de eer-aantasters vernietigd worden. Gestenigd. Met zuur overgoten. Onthoofd. En dat heeft niets meer met intelligentie te maken. Ook zeer intelligente en hoog opgeleide mensen kunnen dit soort rare denkbeelden uiten, en uitvoeren. Kijk maar naar de ministeriële werkgroep van justitie. (Niet dat die per definitie intelligent zijn overigens.)

Binnen mijn optiek (door westerse cultuur en medische wetenschap beperkt) gaat het om opgeblazen ego's van narcisten. Mensen die in hun jeugd een inadequate opgroeiing (niet alleen opvoeding, maar ook scholing en liefde) hebben gehad houden daar de rest van hun leven problemen aan over. En daarin ligt dus een stuk verantwoordelijkheid bij de overheid. Waar onze kinderen op de lagere school al "leerdoelstellingen en eindtermen" krijgen als kennis over homofilie en sextechnieken, worden de meest essentiële waarden verontachtzaamd.

En het ergste is dat daarmee een vicieuze cirkel wordt gegenereerd. Door zelf een slecht voorbeeld en een inadequate jeugd te hebben gehad, zal de volgende generatie zich op dezelfde manier gedragen. En dat gaat van generatie op generatie over. En dat soort mensen komt vervolgens zelfs in de politiek terecht (ter compensatie van hun aangetaste ego) en continueren het probleem i.p.v. het aan te pakken. Er worden wetten gemaakt en kamervragen gesteld voor het ego. Kijk mij eens!

Ik zou liever willen zeggen: Bakmadam almayın, kijk eerst eens om je heen voordat je dit soort praatjes verkoopt, want ja, dit soort politici zijn toch wèl gek!.

Een hol en ongeloofwaardig dreigement als "dit blijft niet zonder gevolgen" verdient geen zendtijd. Een minister met een uitgebreide talenkennis kwalificeert zich daarmee nog niet om internationaal adequaat op te treden, laat staan buitenlandchef van de EU 4 te worden. Een minister die zegt zich niet met binnenlandse aangelegenheden van soevereine staten te willen bemoeien, en vervolgens het missie-werk vingertje opsteekt naar Rusland 5 of Afghanistan om te zeggen hoe zij het moeten doen is verre van geloofwaardig, zolang diezelfde minister zijn eigen staatsburgers laat creperen onder eerwraak en weigert vragen te stellen, laat staan in te grijpen. Goedkope retoriek voor de bühne, maar te laf om enige enige daadkracht te tonen.




author: Ton   |   published: 26.11.2013   |   updated: 26.11.2013   |   comments: allowed

03.12.2013 14:30u
AD & De Roestige Spijker
Voeging Demmink-AD
Rechtbank Rotterdam
 
11.12.2013 09:30u
KG Maaike Vaatstra
Verbod dagboek publicatie
Rechtbank Haarlem
 
16.12.2013
slachtoffers Turkije
art.12 procedure Joris D.
Rechtbank Arnhem
 
17.12.2013 09:00u
De Roestige Spijker
Regiezitting getuigen
Rechtbank Utrecht
 
11.02.2014
Louis Hagemann
Uitspraak herziening
Hoge Raad
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag