Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

De zaak Marianne Vaatstra
Iedereen in Nederland kent de zaak Marianne Vaatstra. Althans het "happy end" van een bij nacht en ontij fietsende boer die in een vlaag van verstandsverbijstering de omgeving afspeurde naar die-is-van-mij slachtoffers, ze op on-nederlandse wijze keelde en na jaren vrolijk geluimd, de buren nog uitzwaaiende, in de val liep die justitie voor hem had opgezet.

Het verhaal heeft de gemoederen goed bezig gehouden. Menig uitzending van paragnosten tot para-ignoranten zijn op de commerciële TV verschenen. En ook het HHC 1 heeft vorig jaar de zaak bestudeerd om eens te kijken wat er nu echt aan vuur te vinden was tussen al die rookgordijnen.

Zelfs in het buitenland kent de zaak (nog steeds) grote belangstelling. Door het overlijden van Nelson Mandela kreeg deze site van de week uitzonderlijk veel buitenlandse bezoekers. Dat kwam doordat zoekopdrachten naar Namiba uitkwamen bij Bayba op www.theHagueConspiracy.com 2. En van daaruit werden vertalingen http://131.253.14.98/proxy.ashx?h=***&a= opgevraagd van de Marianne Vaatstra zaak. Typisch...


Het verboden dagboek
Van het verhaal is een boek uitgegeven, dat hier trots wordt gepresenteerd door Bauke, de heit (vader) van Marianne. Het gaat om de geauthoriseerde versie, geschreven door Simon Vuijk.

Daarnaast bestaat er een dagboek van Maaike, de mem (moeder) van Marianna. Dit is de niet-geauthoriseerde versie, geschreven door de moeder zelf. Niet veertien jaar later, maar ten tijde van de wanhoop en het immense verdriet.

Of u het wilt geloven of niet, ik heb dat originele dagboek (behoudens enkele separate fragmenten) nog steeds niet gelezen. Ook al is het inmiddels ruim verspreid over internet en (gratis) te downloaden. Er heeft zich een recht/machtstrijd ontwikkeld over de openbaring van de inhoud.

Naast exploitanten als Peter R. de V. zijn er namelijk ook idealistische onderzoekers zoals Wim Dankbaar. Samen met André Vergeer, klokkenluiders als Micha Kat en Arend Zeevat met hun (spannende hoorspellen, die ik met plezier tot diep in de nacht in Turkije beluisterde) Vaatstra-debatten op Argusoog-radio 3 (wees er snel bij, want ze gaan offline) en menig andere ook vanuit Fryslân, hebben zij zich gestort op het boven tafel krijgen van de ware gebeurtenissen. En één ding is zeker: meer authentiek dan dit dagboek bestaat er niet. Wat beschreven wordt is in ieder geval vanuit de perceptie van de moeder, destijds, de waarheid.

Nu er echter een al-dan-niet happy end aan de zaak is gekomen wil een deel van de mensen alle andere informatie (zoals dit dagboek) tegenhouden. En anderen willen het nu juist onthullen. Hierover loopt momenteel een juridische strijd, waarbij argumenten als privacy, auteursrecht, vrijheid van meningsuiting en maatschapelijk belang moeten worden gewogen. A.s. woensdag is de uitspraak van de rechtbank Haarlem.

Deze strijd gaat over een nog-te-publiceren boek waarin Dankbaar en Mauritz hun visie mèt nadere onderzoeksgegevens presenteren. Een voorproefje 4 is reeds te lezen. Het leest vlot en intrigerend, ook als u al veel van de zaak weet. En daarin staat niets onoirbaars wat de rechter zou kunnen verbieden.

Maar het meest bijzonders is toch wel de cliff-hanger:

Vasthoudendheid en onorthodoxe onderzoeksmethoden leidden uiteindelijk tot een goudgerande scoop, onder andere inhoudend een notarieel vastgelegde kluisverklaringen van een onbedoeld en ongewild bij de moord betrokkene en een beeldopname (beeld èn geluid) van een gesprek tussen drie justitiabelen waarin duidelijk wordt dat men exact op de hoogte was van de identiteit van de werkelijke moordenaars van Marianne. Moordenaars, meervoud.

Het lijkt me dat daarmee het ideale kerst-surprise cadeau bekend is. En als u voor woensdag bestelt weet u zeker dat u de originele, ongecensureerde, eerste druk ontvangt. Een collectors item, met name ook omdat u deze kunt laten personificeren met de handtekeningen van de auteurs en een persoonlijke boodschap. Mijn boodschap aan u is dan ook: bestellen!
author: Ton   |   published: 15.12.2013   |   updated: 15.12.2013   |   comments: allowed

16.12.2013
slachtoffers Turkije
art.12 procedure Joris D.
Rechtbank Arnhem
 
16.12.2013 16:00u
Micha Kat
Beroep graffiti
Rechtbank Den Haag
 
17.12.2013 09:00u
De Roestige Spijker
Regiezitting getuigen
Rechtbank Utrecht
 
18.12.2013 14:00u
Uitspraak KG Dankbaar
Verbod dagboek publicatie
Rechtbank Haarlem
 
15.01.2014
AD & De Roestige Spijker
Voeging Demmink-AD
Rechtbank Rotterdam
 
23.01.2014
Mauritz en Dankbaar
Boekpresentatie
hetVerbodenDagboek.nl
 
11.02.2014
Louis Hagemann
Uitspraak herziening
Hoge Raad
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag