Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Het MRK
Ons land kent een 'Bijbelbelt'. Minder bekend is dat ons land ook over een 'klooster-bedevaartbelt' beschikt, die gesitueerd is in het noordoosten van Brabant. Deze concentreert zich rond plaatsen als Ravenstein, Uden, Handel, Gemert en Boxmeer. Het is een regio die in de zeventiende en achttiende eeuw opgedeeld was in zogenaamde vrije heerlijkheden die in meerderheid bestuurd werden door buitenlandse mogendheden. In deze enclaves was het katholieken toegestaan hun geloof in het openbaar te belijden, kloosters te vestigen en op bedevaart te gaan naar een heiligdom.

Het MRK (Museum voor Religieuze Kunst) is gevestigd in een vleugel van een nog bewoond klooster. Het presenteert een van de mooiste collecties religieuze kunst van ons land en heeft een bijzondere kruidentuin. De kleine staf en grote schare vrijwilligers zorgen voor een gastvrije, informele sfeer die past bij de aard en ligging van het museum.

OpeningstijdenDinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen 13.00 - 17.00 uur
LocatieVorstenburg 1, 5401 AZ, Uden
EntreeVolwassenen € 5,00
Op vertoon van je bibliotheekpas krijg je € 1,00 korting.


Religieuze Kunst
Religieuze beleving blijkt in de gesloten omgeving van de gevangenis een wezenlijke inspiratiebron. Geloof, in de ruimste zin van het woord, komt dan ook in de geëxposeerde schilderijen, tekeningen en beelden tot uitdrukking. Een cel kennen we ook uit het klooster. Is het misschien daarom dat in isolement en gedwongen of vrijwillige afstand van de wereld het verlangen naar God, de Goden en Godinnen zo aanwezig is? Was Jezus ook niet ooit een ter dood veroordeelde gevangene? Associëren gevangen zich in het bijzonder met het lijden van Christus, zoals naar voren komt in de tatoeages en andere beelden, die zeer uiteenlopend zijn qua stijl, maar eensgezind in oorspronkelijkheid?


Activiteiten

5 april 2014
t/m
29 juni 2014

Om daarvan een idee te geven putte gastcurator Legs Boelen, die zelf als kunstenaar/docent bijna vier decennia lang werkzaam was binnen het penitentiair milieu, uit verschillende nationale en internationale verzamelingen. Legs Boelen is de man die Baybaşin's leraar creative art was in de EBI in Vught. Hij heeft Baybaşin de kunst geleerd.

Inmiddels heeft Baybaşin naar zijn zeggen meer dan duizend werken op zijn naam staan. De opbrengst gaat naar goede doelen. Speciaal voor deze tentoonstelling, die nog tot het einde van deze maand duurt werden een zestal schilderijen van Baybaşin geslecteerd die u op de tentoostelling in het MRK kunt bewonderen.

Misschien is het een idee om dit te combineren met één van de andere activiteiten die het Klooster organiseert 1. Wat dacht u van een Kloosterontbijt bij zonsopkomst op de langste dag van het jaar, namelijk zaterdag 21 juni? Dat wordt wel vroeg opstaan want het begint om 05:19u.


Baybaşin

Paintings made in prison
© Hüseyin Baybaşin

Let u op het gebruik van de kleuren van de Koerdische vlag
en de bijzonder betekenis van "mavi göz", het blauwe oog.
Gisteren liepen tijdens de Katwijkse wandelmarathon 2
meer dan 5000 wandelaars langs deze oproep!author: Ton   |   published: 15.06.2014   |   updated: 15.06.2014   |   comments: allowed

17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 
17.06.2014 10:00u
Micha Kat/JD-tv
Graffiti/Nout Wellink
Gerechtshof Den Haag
 
23.06.2014 09:30u
Micha Kat
zaak Bart Mos
Gerechtshof Amsterdam
 
05.08.2014 13:00u
Baybaşin
Civiele zaak
Rechtbank Den Bosch
 
03.11.2014
Algemeen Dagblad
Demmink € 100.000
Rechtbank Rotterdam
 

-----------------------------
zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014