Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Solliciteren
September, de maand van de hoedjes en de stoeltjes. Over twee weken, de derde dinsdag, is het zover. Dan gaan de hoedjes en de pandjesjassen weer naar de Baronzaal om te horen hoe de drogreden wordt voorgelezen. En zoals gewoonlijk is deze spreekvoorleesbeurt alweer uitgelekt. Opstelten heeft de AIVD opdracht gegeven om ogenblikkelijk uit te zoeken waar het lek zit. Daar zijn ze bij Justitie heel sterk in. Net als bij de GeenStijl-cartoon van Van Aarsten. Diepgravend, behalve wanneer het lek bij het OM zelf zit 1. Er zijn vele manuren aan besteed. Terwijl de uitkomst bij voorbaat al vaststaat. Het is nix en het wordt nix.

De overheid wil regels opdringen. Ze hebben daar zelfs een website voor gemaakt 2. "Wat hebben jullie afgesproken? NIX." En daarbij wordt je verplicht je legitimatie te laten zien.


Vacatures
Als jakhalzen die zich op hun prooi storten wordt de buit verdeeld. De aggressiefste en grootste blaffer wil het beste stuk. Pas als hij verzadigd is mag de rest de kliekjes hebben.

En zoals bij dit spel dan ook hoort: niemand heeft fatsoen, is galant, laat een ander voorgaan of houdt zich aan de regels. Zelfs niet aan de eigen regels.

Die legitimatieplicht bij NIX > 18 proberen ze te omzeilen. Ze laten anderen "lekken" om boodschappen te doen. Dat heeft de belastingbetaler cassière vast niet in de gaten. Als het lukt heb je dan toch maar mooi de buit binnen en kun je je een delier 3 gaan zuipen. (En nachtmerries voor de burgers veroorzaken.)

Grammatica is soms lastig, waaronder het verschil tussen aktief en passief. Zo zou onze eerste minister Rutte "gepolst zijn" voor een gepolsterd baantje. In de regel is Rutte passief, maar dit zou wel eens de uitzondering op de regel kunnen zijn geweest. Het vermoeden bestaat dat 'iemand' actief poolshoogte is gaan nemen. Die stok dat is hij, de lat die bepalen wij. Hij kwam er niet overheen. "Maar dat wilde hij ook helemaal niet", zei hij (pas) daarna 4. Hij wil eerst zijn karwei (passief) afmaken.

Ok, dan de tweede keus. Dijsselbloem. Pas twee jaar in het kabinet. De inwerk- en stageperiode bijna afgerond. Maar toch maar naar voren geschoven 5. "We hebben een bijzondere interesse voor een positie in die hoek", aldus Rutte. Maar hij voegde eraan toe niets uit te sluiten. "Namen wilde hij niet noemen om de kansen voor Nederland niet te schaden", zo stelde de premier. Gisteren werd duidelijk dat ook dit er niet in zit. Sterker nog, ook zijn huidige eerste termijn is hij al kwijt 6. Juncker kan het blijkbaar niet waarderen dat Dijsselbloem hem begin dit jaar nog heel diplomatiek een "verstokte drinker" noemde. Misschien is een verplichte cursus "solliciteren voor politici" een idee? Dat wordt immers toch van alle uitkeringstrekkers 7 verwacht om de kansen op de (echte) arbeidsmarkt te vergroten?


Communicerende vaten
Het "niet noemen van namen" is belangrijk om te voorkomen dat mensen niet willen solliciteren, en daardoor de geloofwaardigheid en inzetbereidheid in hun huidige functie kwijt raken. Die stoelendans zagen we pas nog bij het spelletje van Guido en de Ombudsman.

Dat maakt de kop in het AD verwonderlijk. Geen aanhalingstekens om de stelling zelf. Geen voorbehoud. Geen polsen. Het kabinet weet het zeker 8 De (inmiddels) derde keus wordt de tweede man in Brussel. En dan niet zomaar één, maar "super-commisaris".

Deze keer willen ze wel namen noemen. Om zo de kansen van Nederland te vergroten. Een typisch voorbeeld van "consistent" overheidsbeleid. Een waan-van-de-dag regering met de attention-span van een dagblad (maximaal 24 uur) en het prognostische vooruitzicht van een weervoorspeller (ook maximaal 24 uur). En het bijzondere daarvan is dat nu al vast staat dat Timmermans het niet gaat worden.

Dat ligt niet aan Timmermans. Want die heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om in de internationale picture te komen. Knuffeltje hier, traantje daar. Toch zal hij het tot op zijn sterfdag niet begrijpen. (Een beroerd anglicisme afkomstig van het until my dying day, waarmee is aangetoond dat zijn pleidooi voor de wereld was bedoeld en niet voor de Nederlandse slachtoffers.)

Maar het ligt dus wel aan Timmermans. Niet in de laatste plaats omdat zijn collega Fred Teeven (naar ik aanneem) de VOG van Frans heeft afgenomen. Frans heeft namelijk een strafbaar feit begaan waarvoor hij vervolgd gaat worden. En daarbij heeft hij ook nog eens de kamer voorgelogen, waardoor hij toch al zal moeten aftreden. Zijn houdbaarheidsdatum in Nederland is verstreken.

Helaas is er een klein probleempje. Hoewel Frans een emotioneel rechter hemisfeer type is is hij ook een talenwonder met goed ontwikkelde loci van Broca en Wernicke in de linker hemisfeer. Het door Dijsselbloem benoemde Korsakoff heeft bij hem nog niet toegeslagen.

Dat zou tevens zijn belangrijkste qualificatie zijn. Na zijn middelbare school heeft hij namelijk naast Frans óók Russisch geleerd. Hij kan dan ook in maar liefst zes talen "goede morgen, good morning, guten Morgen, bon jour, buon giorno, доброе утро" zeggen, ook al wordt hoofdzakelijk Engels als voertaal gebruikt.

Anticiperend op zijn beoogde functie zal de "feminine touch" echter onvoldoende zijn om de bij voorbaat al aangekondigde discriminatie 9 te kunnen compenseren. Jean-Claude Juncker wil namelijk een vrouw. En daarvoor heeft ons kabinet al een vierde kandidaat op het oog. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel. Zij is dus de tweede keus achter eerste keus Frans (die eigelijk de derde keus is voor de tweede man), zodat als de eerste onvoldoende is, de mindere tweede naar boven kan worden geschoven als eerste keus. Zo wordt dan de vierde keus, de eerste keus. De zes-minnetjes cultuur van Balkenende's VOC. Kunt u het nog volgen?

Maar daarmee zijn we er nog niet. Stel dat het zou lukken dan komt er weer een nieuwe vacature bij de VN, omdat Bert Koenders dan weer doorschuift naar BuZa. En dat is prachtig, want (het kabinet wil nog geen namen noemen) heeft Rutte al eens eerder gespelevaard in Somalië en zonder de "so" lijkt dat haast op Mali en ligt het ook nog eens op hetzelfde continent. Lekker op vakantie, want die van afgelopen zomer moet hij nog inhalen, omdat hij nog niet heeft gerust.

Dat is het leuke van stoelendansen bij de overheid. De spelregels zijn daar anders. Er wordt geen stoel weggehaald, maar er gewoon eentje bijgeplaatst. Wanneer je mee mag doen ben je altijd verzekerd van een plaats.

En diezelfde types zitten straks ook weer vooraan op de stoelen van de VIP-plaatsen in de lucht-baronnenzaal wanneer de Staatsomroeper zijn declaratie voorleest (en int) en de burger op zijn plaats in en verantwoordelijkheid voor de maatschappij wordt gewezen.




author: Ton   |   published: 02.09.2014   |   updated: 02.09.2014   |   comments: allowed

8 t/m 14 sept 2014
Week van de Rechtspraak
Diverse locaties
 
18.09.2014 10:30u
Afscheid Demmink
Kantongerecht
Den Haag
 
22.09.2014
vervaldatum WOB
Ali Hassan
Arrondissement Leeuwarden
 
28.09.2014
vervaldatum uitstel WOB
Advocaatkosten
Ministerie VenJ
 
09.10.2014 15:00u
Hirsch Ballin
Eva Meillo lezing
Rode Hoed Amsterdam
 
03.11.2014
Algemeen Dagblad
Demmink € 100.000
Rechtbank Rotterdam
 
??.12.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014