Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Ad Broere
Gisteren was ik uitgenodigd voor een lezing van Ad Broere bij Ophodenpijl 1. Ik had deze naam de afgelopen jaren vaker voorbij zien komen. Onder andere via websites zoals hij die zelf vermeldt in zijn boek op pagina 263. De gevestigde orde noemt deze "Plottersites". En daarmee had ik (gemakshalve, maar ten onrechte) aan mijn open-mind het nadeel van een vooroordeel gegeven. Om vervolgens mijn scepsis antennes op te poetsen en een critische houding in te nemen. Niet eerlijk, maar ik ben ook maar een mens.

Het ging om een combi-arrangement met zuivere biologische producten (heerlijk gegeten overigens) en tijdens het diner viel het me al op dat de meeste binnenstromende bezoekers hun mid-life crisis en post-menopauzaal syndroom al waren gepasseerd. Duidelijk niet de typische ex-RaRa anarchisten-look waarmee plotters vaak geassocieerd worden. Geen piercings maar mensen in pak. De verwarring voor mijn vooroordeel-nadeel sloeg toe. En toen zag ik iemand samen met zijn vrouw binnenkomen. Herkenning. En ik was verbijsterd. Ik ken die man persoonlijk!

Ad Broere is een econoom 2. En zo kende ik hem van vroeger. Zo'n twee decennia geleden heb ik hem als een van mijn lectoren gehad. Zowel tijdens mijn studie MBA (Master of Business Administration) van de Kingston University London als tijdens een retail-college van het farmaceutische bedrijf Baush & Lomb op de Haarlem Business School. Een typische analytische linker hersenhemisfeer die in mijn herinnering niets had met de meer op hun gevoel afgaande rechter hersenhelft "alternatieven". Een man die voor de shareholders value feilloos de ROI (Return On Investment) en allerlei andere indices kan uitrekenen. Het vooroordeel-nadeel sloeg om in een vooroordeel-voordeel, daarmee de stelling van Johan Cruyff bevestigende: Elk nadeel hep zijn voordeel.


Boek: Geld komt uit het NIETS
De lezing ging over geld. Een van de meest favoriete bezittingen van de moderne mens. Geld maakt niet gelukkig. Maar Ad wist dit gezegde te nuanceren tot (voor particulieren) "geld, boven een bepaald basis inkomen, maakt niet gelukkig" en (voor instituten) "geld verdienen met geld maakt niet gelukkig".

En daarmee kwam Ad tegemoet aan mijn oorspronkelijke verwachting van alternatief gedachtegoed. Zaken als milieubewustzijn en maatschappelijke gelijkheid kwamen aan de orde. Maar wel op een zoals-ik-hem-kende analytische onderbouwde wijze:

"Je kan er wel prat opgaan om vegetariër te zijn door alleen maar melk- en eiproducten te consumeren. Maar die producten zijn enkel verkrijgbaar dankzij het bestaan van de 'verfoeide' pluim- en veeteelt. Zonder bio-industrie bestaan deze vegetarische producten immers niet op deze schaal."


Synopsis
De analyse van Broere kunnen we vandaag teruglezen in de krant:
• "Luxemburg sloot belastingdeals met bedrijven" 3
• "Kamer heeft geen goed beeld van belastingontwijking" 4

Dat laatste is vreemd, want op de eerste foto hierboven ziet u toch dat Ad Broere de Kamerleden reeds enkele jaren geleden zijn visie heeft gedeeld. En ook in de cartoon van Zyglis wordt de kern van het probleem geïllustreerd: De overheid is slecht toegankelijk voor de burger maar wel goed voor de grote corporaties.

In de dinsdag uitzending van De Wereld is Doorgedraaid gaat het vanaf de 38e minuut over dit onderwerp. Aanrader. Kijken! 5 "Gerrit Zalm is ook maar een puppet. Wij zijn met zijn vijven ook géén complotdenkers..., maar het is wel zo dat democratieën verworden zijn tot finocratieën, dus het geld is aan de macht. En daar moeten we met zijn allen tegen in opstand komen. De klinkers moeten uit de straten! Op naar de Zuid-as!", aldus acteur George van Houts (43:30). We hebben de NUTS-bedrijven (zoals Postbank giro-blauw) uit handen gegeven en gemaakt tot belasting-blauw.

Een Brechtiaans leerstuk: We zijn nog steeds slaven. Maar nu van de BIS-bank 6 (Toren van Basel). En vervolgens kijkt all-round-deskundige en anti-complotter Peter R. de Vries (46:35) met paranoïde oogblik wanneer hij hoort over de Bilderberg-bank: geheimer dan de CIA, FBI en NSA bij elkaar. De IMF, FED en Wereldbank zijn slechts de uitvoerende organen. De slot-opdracht voor het publiek: "Lees hierover, denk hierover, praat hierover."

De voorstelling: Klinkers uit de straat, vanaf zondag in premiére. Meer lezen?

websitePositiveMoney.org.uk
websiteOnsGeld.nu
websiteAdBroere.nl
Studium Generale TU Delftdeel 1/7 - Wat is geld?
Studium Generale TU Delftdeel 2/7 - De Fed.Reserve, de BIS bank en het IMF.
Studium Generale TU Delftdeel 3/7 - Onbeperkt geldschepping uit het niets.
Studium Generale TU Delftdeel 4/7 - Het rentesyssteem en private geldschepping.
Studium Generale TU Delftdeel 5/7 - De heilloze weg.
Studium Generale TU Delftdeel 6/7 - Mogelijke oplossingen 1
Studium Generale TU Delftdeel 7/7 - Mogelijke oplossingen 2
author: Ton   |   published: 06.11.2014   |   updated: 06.11.2014   |   comments: allowed

16.12.2014
Uitspraak
Demmink vs. AD € 100.000
Rechtbank Rotterdam
 
??.12.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014