Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Free Baybaşin


Flaptekst


'Het is net een James Bond-verhaal,' dat is de reactie van de meeste lezers als ze horen over de levensloop van de Turkse Koerd Huseyin Baybasin (Lice, 1956), die hier in Nederland, sinds 27 maart 1998, een levenslange straf uitzit. En dat klopt, op dit verschil na: Baybasins verhaal berust niet op fictie, maar op werkelijkheid.

In 1989 doet Baybasin, als Koerdische zakenman en stamhoofd van de invloedrijke Zirkan-stam, live in een televisieprogramma een boekje open over de nauwe samenwerking tussen de Turkse regering, het leger, de douane en de georganiseerde misdaad. Per jaar wordt er heroïne met een straatwaarde van vijftig miljard gulden via de Balkan-route gesmokkeld naar Europa, met Nederland als belangrijkste doorvoerhaven. Van daaruit vindt de verderfelijke drug haar weg naar Engeland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, claimt Baybasin. Nog tijdens de televisie-uitzending wordt hij gearresteerd en afgevoerd naar de beruchte Bayrampasa-gevangenis in Istanbul, waar hij zwaar gemarteld wordt. Na zijn vrijlating is hij zijn leven niet meer zeker en hij ontvlucht Turkije, om na veel omzwervingen in Engeland een legale verblijfsstatus te krijgen voor zijn familie en hem, in ruil voor informatie die hij kan verschaffen over de heroïnetransporten naar Engeland. In 1995 verzint de Nederlandse overheid, op verzoek van Turkije, een smoes om Baybasin naar Nederland te lokken, waarna hij, bij het betreden van Nederlandse bodem, ogenblikkelijk gearresteerd wordt. Het uitleveringsverzoek van Turkije mislukt echter en dan begint Baybasins lijdensweg in Nederland pas goed.

Met vooruitziende blik vertelt de Turkse hoogleraar Mahir Kaynak, afdelingshoofd van de Turkse inlichtingendienst, in 1996 aan een verslaggever van het Koerdische televisiestation MED-TV, wat Turkije voor Baybasin in petto heeft. 'Eerst zullen ze proberen om hem te laten vermoorden. En als dat niet lukt, zal er een dossier [over Baybasin] worden samengesteld met vooraf opgestelde verklaringen van de mannen die nog moeten worden opgepakt. (...) De bedoeling is om beslag te leggen op [Baybasins] bezittingen en daarnaast zijn relatie met de Koerdische Nationale Strijd en de PKK te criminaliseren. (...) Ze kunnen hem zelfs met een paar verzonnen zaken tot levenslang laten veroordelen.' Aldus geschiedde bijna letterlijk. Baybasin overleefde alle moordaanslagen, al zijn bezittingen werden 'bevroren' en hij werd op basis van verzonnen aanklachten tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Al eerder berichtte de wetenschapsfilosoof Ton Derksen in Verknipt bewijs (ISVW, 2014) over een 'opzet' tussen de Turkse en Nederlandse opsporingsdiensten om het bewijs tegen Baybasin te vervalsen. Gerritsen gaat in dit boek dieper in op de achtergronden van Baybasins arrestatie, berechting en detentieomstandigheden. Welke rol speelde de Nederlandse overheid in de zaak Baybasin en waarom? Is Baybasin een politieke gevangene en niet die crimineel zoals hij door de media wordt afgeschilderd? Wat is 'Turkenmoeheid'? En hoe deed de voormalige Secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink zijn invloed in deze zaak gelden?

Het antwoord op deze vragen schetst een zwart beeld van de Nederlandse politieke houding ten opzichte van de Koerden. Het resultaat levert een spionageverhaal op: spannend, smerig en helaas waar.author: Ton   |   published: 02.12.2014   |   updated: 02.12.2014   |   comments: allowed

17.12.2014
Uitspraak
Demmink vs. AD € 100.000
Rechtbank Rotterdam
 
18.12.2014
Aangifte tegen Opstelten
Gevangenisdirecteuren
Tweede Kamer
 
??.12.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014