Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

De Jaarclub
Het recht op vrijheid van vereniging en vergadering ligt vast in wetten en verdragen. U mag uw eigen bewonersvergaderingen houden en sportverenigingen oprichten. Er bestaan wereldwijd dan ook heel veel clubjes. Soms is dat noodzakelijk. Een voetbal elftal bestaande uit slechts één man is niet handig. Naast praktische redenen worden ze ook opgericht om macht te verkrijgen. Een vakbond bijvoorbeeld. Of een spontane opportunistische verbinding door een gemeenschappelijk doel, zoals momenteel in Istanbul de rivaliserende voetbalclubs Fenerbahçe, Galataseray en Beşiktaş. Eendracht maakt macht. Ook als die eenheid uit de verscheidenheid komt. (Bhinneka Tunggal Ika)

Recht op vereniging Nou moet die vrijheid natuurlijk wel onder controle gebracht worden. Tot 1976 vereiste dat zelfs "Koninklijke Goedkeuring". Tegenwoordig kun je je vrij eenvoudig inschrijven via de notaris. Een informele vereniging (niet vastgelegd via de notaris) heeft beperkte rechtsbevoegdheid. Daarbij zijn de bestuurders en/of de individuele leden zelf hoofdelijk aansprakelijk.

EVRM artikel 11 lid 2
De uitoefening van deze rechten mag aan geen andere beperkingen worden onderworpen dan die, die bij de wet zijn voorzien en die in een democratische samenleving noodzakelijk zijn in het belang van de nationale veiligheid, de openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten, voor de bescherming van de gezondheid of de goede zeden of de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen.

Studentenverenigingen
Studenten aan de universiteit hebben de behoefte zich te verenigen. Een belangrijke reden daarvoor is het maken van "vriendschappen" voor het leven, het zogenaamde Old Boys Network. De speciale verbondenheid ontstaat door de wetenschap van het Quid Pro Quo.

De kans dat deze groep mensen op invloedrijke posities komt te zitten is redelijk groot. Je weet maar nooit wanneer je elkaar nodig kan hebben. Het aantal corpora is dan ook groot. En voor degene die geen lid zijn geweest is er LinkedIn. Ook daarmee kun je je verbinden met mensen die je misschien kunnen helpen aan werk/geld cont(r)acten. En ook als je dat niet zoekt is het de plaats om sociale contacten op te doen, te discussiëren in disputen, gewoon lol te hebben of een partner aan de haak te slaan.

Bekende studentenclubs zijn bijvoorbeeld Minerva te Leiden en het Skulls & Bones van Yale in Connecticut. En bekende leden zijn o.a. naast het Koninklijk Huis, Joris Demmink, Ivo Opstelten, Maxime Verhagen, Tjeenk Willink, Dutilih, Droogeleever Fortuyn, de Hoop Scheffer, Korthals Altes. En aan de overzijde van de plas hebben we de Bushes, de Clintons, maar nog meer (vice)presidenten als Dick Cheney, Gerald Ford, en zelfs Europese tegenhangers als de Duitse bondspresident Karl Carstens en de eerste vrouwelijke ministerpresident Tansu Çiller, die weer gekoppeld is aan het Susurluk incident. Niet allemaal op hetzelfde moment lid, maar wel behorende tot hetzelfde genootschap.

Nepotisme Het begrip nepotisme is eigenlijk onjuist. Het is afgeleid van het Latijnse "nepos" (kleinzoon, nakomeling, neef) en werd tijdens de kortstondige politieke carrière van Pim Fortuin populair. Maar eigenlijk moet het zijn "cronyisme", afgeleid van het Griekse χρονιος (chronios, lange termijn vriendschapen). Collega's en vrienden zijn immers geen familie, of ze moeten familia bedoelen.

Dit verschijnsel zien we ook in moderne democratieën, waar politieke 'dynastieën' kunnen ontstaan door families die generaties lang in de politiek actief zijn. Zoals in Amerika de familes Bush en Kennedy. In het Midden Oosten de familieleden van Saddam Hoessein en Khadaffi. Maar ook in Nederland hebben we zo'n clan, namelijk de Donners: Jan - André - Piet Hein (ministers van justitie).

En ook de Politieke Partijen (de stem van het volk) is gespecialiseerd in het baantjes scoren voor partijgenoten. Ook als je in Nederland wordt uitgekotst, weten ze nog wel iets lucratiefs bij de Verenigde Naties te scoren, wegens de "opmerkelijke" verdiensten.

Internationale clubjes Tenslotte nog de landsgrens overstijgende clubjes. Vorige week had de Bilderberg club zijn jaarlijkse reünie, een weekje later dan hun Dies Natalis 29 mei 1954. Dit jaar mocht Feut Mark Rutte voor het (Heineken) bier zorgen. En Alex Jones werd in de gelegenheid gesteld zijn zorgen te uiten bij de BBC. Naast de in beginsel Europese Bilderberg Club van prins Bernhard bestond er ook al eentje in Amerika. De Council on Foreign Relations (dies natalis 1921).

Maar het antwoord op hoe een Europese Club een "New World Order" kan vormen is mogelijk te vinden in de echt wereldomspannende club, namelijk de Trilaterale Commissie van Rockefeller (dies natalis juli 1973). Zowel America, Europa en Azië in één club.

Zoals aan het begin gezegd: iedereen heeft de vrijheid een clubje op te richten. Of dat nu een Sociëteit de Witte te Den Haag (NL) of de Anadolu Kulübü te Ankara (TR) is (waar ik zelf ook vaak geweest ben met mijn huidige kwelgeest, de corrupte rechter van de Hoge Raad), of zoiets omstreden als de Bilderberg club, ze doen maar.

Maar het verhaal wordt wel anders als ze daar strategieën gaan bespreken die het volk raken. Ook dat moet kunnen, maar dan wel in alle openheid. Zowel de agenda als de notulen behoren gepubliceerd te worden. Zeker als het feestje (incl. kostbare quarantaine bewaking) door de belastingbetaler moet worden opgehoest. Het is immers van tweeën één: Of het is een privé partijtje en dan moet feut Mark gewoon zijn snipperdagen inleveren en zijn eigen caravan of tentje meenemen. Of het is een Staatspartijtje en dan moet hij verantwoording afleggen. Iedere andere interpretatie (feesten op kosten van de belastingbetaler) is corruptie dat hard moet worden afgestraft. Het woord "premier" betekent immers dat hij een voorbeeldfunctie heeft. We houden hem daaraan.



Gerelateerde informatie:
wetten overheidBW 2:29 - Hoofdelijke aansprakelijkheid
waardeleden.nlOverzicht Nederlandse studentenverenigingen
Telegraph.co.ukLijst van deelnemers 2013

wikipediaLijst van deelnemers
wikipediaVrijheid van vereniging en vergadering
wikipediaVereniging (rechtspersoon)
wikipediaEVRM artikel 11
wikipediaOld Boys Network
wikipediaBilderberg Group




author: Ton   |   published: 10.06.2013   |   updated: 10.06.2013   |   comments: allowed

complotarchivecommunityliteraturesources