Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Quatorze Juillet
De nationale feestdag
De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet). Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. Daar mag u niet aan herinnerd worden dus noemen ze dit "het feest van de Franse Federatie", een patriottisch feest sinds 14 juli 1790 om de eenheid van Frankrijk te benadrukken. Net zoals Amerika op 4 juli (1776) Independence Day (onafhankelijkheidsdag) viert, Indonesië deze op 17 augustus (1945) en Turkije op 30 augustus (1922) de Zafer Bayrami, de dag van de overwinning heeft.

De militaire parade

En zo'n feest gaat gepaard met veel machtsvertoon. Militaire parade's, defile's, zelfs de lucht wordt besproeid met aluminium om de wolken maar weg te houden. Geen wolkje aan de lucht. Een stralende dag. Wat een geluk! Dat Nederland bijvoorbeeld de onafhankelijkheidsdag van Indonesië pas in 2005 heeft erkend (60 jaar later!) en die van de Molukken zelfs helemaal nooit, wordt er niet bij verteld. En dat deze dagen pas konden worden gevierd omdat er vele machtshebbers eerst moesten worden afgeslacht ook niet. Het zou het huidige volk eens op ideeën kunnen brengen...

De guillotine
Tijdens de Franse revolutie werden de heersende ideeën van absolutisme, aristocratie, en de macht van de kerk vervangen door de principes van liberté, égalité, fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap).

De monarchie werd afgezet en de macht van de Kerk werd teruggedrongen. En dat ging gepaard met de nodige onthoofdingen. Anno 2013 is dat met een bot mes nog steeds minder makkelijk dan u denkt, getuige dit filmpje uit Syrië (pas op: schokkend!). Vandaar dat de Franse arts en politicus Joseph-Ignace Guillotin (1738-1814) een meer "humane" oplossing zocht en de guillotine ontwierp (waarvoor men later tevergeefs een patent probeerde aan te vragen). Dankzij deze afwijzing van de patentaanvraag (Google, Apple en Samsung vinden dat maar niets) kunt u uw zelfbouwpakket nu in de aanbieding (alleen vandaag, op=op) met korting kunt kopen. Weliswaar tegen hoog BTW-tarief, hoewel het beslist geen luxe-artikel is, gezien onze huidige ondemocratische regeringen, doch meer een noodzakelijke eerste levensbehoefte.

OP = OP
guillotine
alleen vandaag
author: Ton   |   published: 14.07.2013   |   updated: 14.07.2013   |   comments: allowed

complotarchivecommunityliteraturesources