Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Justice in EU
Nederlanders hebben veel vertrouwen in hun rechtspraak, aldus het persbericht 1 van niemand anders dan De Rechtspraak zelf. En ze gaan verder met hun propaganda:
• "83 procent van de Nederlanders is van mening dat hun rechters onafhankelijk zijn"
• "Acht van de tien Nederlanders denken dat de Nederlandse overheid zich aan de wet houdt"
• "65 procent van de Nederlanders beoordeelt de uitvoering van rechterlijke vonnissen als 'goed'"

Dat klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Alsof het een slager is die zijn eigen vlees keurt. Maar dat is niet zo. Het gaat om een officieel rapport 2 van de Europese Commissie. En van onze "betrouwbare" rechtspraak zou je verwachten dat ze objectief zouden zijn. U weet wel, met zo'n blinddoek voor. Nee dus...

Nu is het met ons rechtssysteem toch al droevig gesteld. Nederland loopt (samen met Ierland) hopeloos achter bij andere Europese landen. Het is dan ook op de vingers getikt, omdat het Richtlijn 2013/48/EU, PB L 294 3 nog steeds niet heeft geïplementeerd, wat stelt dat een verdachte een recht heeft op een advocaat tijdens het politieverhoor 4. U weet wel, de Cautie of Miranda rechten 5. Tot nu toe wordt u in Nederland geacht tegen u te getuigen totdat vast staat dat u de dader bent. Pas nadat u zichzelf belast heeft, krijgt u rechten (waar u dan niets meer aan heeft).

Nu moet ik bekennen dat dit in andere landen (zie links) ook zo gaat. Hoewel op het formulier staat 14:10u (het moment van arrestatie) kreeg ik deze informatie pas in het begin van de avond ter kennisname en ondertekening, nadat was vast gesteld dat ik onschuldig was. Mosterd na de maaltijd dus. (En dan ook nog eens in een vreemde taal!)


Het EU-rapport
Dat Nederlanders veel vertrouwen hebben is onmogelijk. Laten we alleen maar de recente gebeurtenissen met Teeven en Van Rey erbij halen. Werkelijk niemand gelooft de uitspraak van een minister liegt-niet Ivo Opstelten dat er "toevallig" een stroomstoring was. Deskundige Wim van de Pol stelt dat er in ieder geval een Proces Verbaal van moet zijn, ook van een storing 6. En ook de respons op de enquête over Joris Demmink 7 komt niet overeen met de conclusie: veel vertrouwen.

Fouten maken kan. Maar daar moet dan van geleerd worden om deze in de toekomst te voorkomen. De fouten onder het kleed vegen, en lekker doorgaan alsof er niets aan de hand is, en dezelfde fouten maar blijven herhalen kan natuurlijk niet. Laten we daarom eens naar de inhoud van het rapport zelf kijken en onze eigen conclusies trekken.

Dit persbericht van De Rechtspraak heeft veel weg van een kind dat zegt dat ze een 8 voor tekenen op het rapport had, maar vergeet te vertellen dat er ook een 4 voor wiskunde op staat. Als de verantwoordelijke ouders dat niet controleren zal De Rechtspraak nooit extra huiswerk en bijles gaan volgen en blijft het een ondermaats instituutje.pagina 13: Nederland scoort onderaan wat betreft bekendheid met rechtszittingen. Begrijpelijk, want het OM wil de meeste strafzaken (zeker tegen de overheid) niet vervolgen, en vrijwel alle artikel 12 procedures worden afgewezen. Maar desondanks heeft de Nederlander toch een mening. Vanuit zijn onderbuik of vertroebeld door dit soort overheidspropaganda waarschijnlijk.pagina 15: Overall vertrouwt 43% van de EU-burgers de rechtspraak niet. In Nederland zijn de mensen wat naïever. Slechts 27% vertrouwt het rechtssysteem niet. Maar dit antwoord vindt u niet terug in het persbericht. Het kind is te bang voor de mening van de ouders, om de onvoldoende eerlijk te vertellen.

Een andere conclusie die de EU hierover trekt is: "Employees (62%) stand out as far more likely to trust the justice system than people who are not working (49%), self-employed people (48%) or manual workers (46%)." Zij dichten dat toe aan "opleidingsniveau". Zogenaamd slimme ambtenaren, die niet voor hun baan hoeven te vrezen of voor consequenties van hun incompetente handelen, vertrouwen het Pikmeer-arrest, terwijl de slachtoffers het nu juist niet vertrouwen, ook als ze meer gestudeerd hebben dan alle ministers bij elkaar.pagina 21: Nederland scoort onderaan bij hoe het een advocaat moet zien te vinden. 37% van de mensen is daarover niet geïnformeerd. En van die andere 63% kunnen de meesten geen advocaat krijgen, ook al weten ze hoe het moet, omdat ons toevoegingsbeleid 8 niet functioneert.pagina 39: En van de Nederlanders vindt maar liefst 47% de civiele rechtbank ronduit slecht.pagina 31: Nog een leuke: van de Nederlanders vindt 34% dat de staat niet effectief optreedt tegen corruptie. Je kan dus nog verder gaan. Van die overige 63% zal een deel ook vinden dat er sprake is van corruptie. En dat blijkt ook uit het volgende antwoord.pagina 49: van de Nederlanders vindt maar liefst 66% dat corruptie en strafrecht slecht wordt afgehandeld. Toch een beetje raar dat dit allemaal niet is terug te vinden in het persbericht van De Rechtspraak. Toch niet zo onafhankelijk en objectief misschien?


De moraal van het verhaal
Je hebt leugentjes om bestwil, grove leugens en statistieken. Daarop komt nog een vierde super-overtreffende trap: Een manipulerende overheid. Statistieken zijn te lezen zoals je dat zelf wil. Het glas is half vol of het glas is half leeg. Wanneer je geconfronteerd bent met slechte rechtspraak, slecht overheidsbeleid, of nog erger onredelijk en onrechtmatig overheidshandelen, dan werkt het autoriteitsargument niet meer.

Zoals Opstelten zegt: "Het kwijtraken van taps is gewoon het systeem en men moet uitgaan van mijn woord" 9, van deze een-minister-liegt-niet incoherente brombeer werkt echt niet meer. En ook dit soort propaganda persberichten van De Rechtspraak werkt averechts.

Het is het probleem waar iedere verslavingsarts tegen aan loopt. Je kunt mensen niet helpen wanneer mensen geen inzicht hebben in hun ziekteproces. Onze overheid is verslaafd aan macht en begrijpt niet, net als een ontkennende junkie of een alcoholist, dat ze gecorrigeerd dienen te worden. Zelfs het NSA-schandaal heeft de ogen nog steeds niet geopend. Een totale black-out en delier van onze ministers, en dan nog zeggen ze: Niets aan de hand, ik kan met een leugen-promillage van 10,0 (wat eerder een percentage zal zijn) nog best achter het stuur van BV Nederland...
author: Ton   |   published: 30.11.2013   |   updated: 30.11.2013   |   comments: allowed

03.12.2013 14:30u
AD & De Roestige Spijker
Voeging Demmink-AD
Rechtbank Rotterdam
 
04.12.2013
Sanne Terlingen
Smaad Ghana pedo
Rechtbank Amsterdam
 
11.12.2013 09:30u
KG Maaike Vaatstra
Verbod dagboek publicatie
Rechtbank Haarlem
 
16.12.2013
slachtoffers Turkije
art.12 procedure Joris D.
Rechtbank Arnhem
 
17.12.2013 09:00u
De Roestige Spijker
Regiezitting getuigen
Rechtbank Utrecht
 
11.02.2014
Louis Hagemann
Uitspraak herziening
Hoge Raad
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag