Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Vaatstra case - The aftermath I
Het OM heeft bekend gemaakt dat Wim Dankbaar, de onderzoeker van de Marianne Vaatstra zaak, strafrechtelijk vervolgd zal worden. Precies wat Wim D. zelf ook wil. De Cold-case wordt weer Hot!

Voorgeschiedenis
20.01.2013 DOSSIERMarianne Vaatstra - Het hele dossier
25.01.2013 webblogMarianne Vaatstra - Pro forma zitting
07.04.2013 webblogMarianne Vaatstra - Het requisitoir I
08.04.2013 webblogMarianne Vaatstra - Het requisitoir II
09.04.2013 webblogMarianne Vaatstra - Het requisitoir III
15.04.2013 webblogMarianne Vaatstra - Closure
20.04.2013 webblogMarianne Vaatstra - Het vonnis
06.08.2013 webblogMarianne Vaatstra - The aftermath I

Inmiddels al weer drie maanden geleden speelde de Grand Finale in de zaak Vaatstra. Het was een hele vreemde zaak. Een leven wat begon in 1982 werd 16 jaar later op 30.04.1999 bruut beëindigd. Het Openbaar Ministerie zou er vervolgens nog 14 jaar werk aan hebben (heel wat Melkertbanen) en de zaak werd tenslotte beëindigd op 20.04.2013, net op tijd voor het 10 dagen later optredende sprookje. De advocaat van de veroordeelde verdachte besloot niet in beroep te gaan.

Peter R. de V.
En daarmee zou de zaak verder afgelopen zijn. Alles wat er te schrijven viel is geschreven. Wat te zien viel is getoond. Zelden heeft een zaak zoveel media-exposure gekregen. Tientallen professionals, amateurs, journalisten en andere researchers hebben zich er in vast gebeten. Niet in de laatste plaats Peter R. de V. en Wim Dankbaar. Peter R. de V. is vroegtijdig afgehaakt, maar heeft op het laatst nog wel even de eer voor hem zelf opgeëist. Wim Dankbaar is onvermoeid doorgegaan, maar krijgt geen platform meer. Waar zou je je druk om maken. De zaak is afgesloten. Iedereen is blij. En als ik de advocaat van de veroordeelde moet geloven is zelfs Jasper blij, of toch in ieder geval opgelucht.

Het zou de moeite waard zijn om Jasper eens op te gaan zoeken. Ik ben vorige week in PI Nieuwegein geweest om de levenslang opgesloten politiek gevangene Hüseyin Baybaşin op te zoeken. Daar kan geen Buch in de Bajes tegen op. Ik ben benieuwd naar de man achter het media-beeld dat we van Jasper hebben gekregen. En bovenal, zou ik willen weten of hij nog steeds zo opgelucht is.

Het was namelijk een ongebruikelijke zaak. En de ontknoping heeft in mijn ogen een onwettig karakter. Of Jasper nou de dader is (de mening van het OM), of niet (de mening van de complotters), feit blijft dat hij er wèl in is geluist. Naar mijn mening zijn zijn rechten geschonden en hij heeft hij geen optimale verdediging gehad.

Miranda rights Cautie
You have the right to remain silent. Should you waive that right, anything you say can and will be held against you in the court of law. U zwijgt maar, want alles wat u reeds heeft gezegd of geëmaild is allang afgeluisterd[1] en gekopieerd en zal vervalst[2] worden en tegen u worden gebruikt.
You have the right to speak to an attorney. If you cannot afford an attorney, one will be appointed for you. U heeft geen recht[3] op een advocaat. En als u die zelf kunt betalen nemen we uw geld af[4], zodat u het niet meer kan betalen.
Do you understand these rights as they have been read to you? Het kan ons verder niet veel schelen, en zeur nou niet over een tolk, we veroordelen[5] u toch!
referenties:
1: web-stalking | AIVD (4) - Welkom!
2: Telefoontaps en Justitie | Hugo Hillenaar kruipt door het stof
3: Teeven bezuinigt op rechtsbijstand | Kabinet beperkt toegang rechtsbijstand
4: Nieuwe lastenverzwaringen
5: Justitie bedriegt, vader in gevangenis | The voice of Bay-Baş

Wie kent ze niet uit zijn hoofd? Law & Orders en C.S.I.'s genoeg gezien. Iedere beetje aspirant crimineel weet het. En een echte moordenaar, die er veertien jaar over na heeft kunnen denken, zal ze zeker ook kennen.

Een juridisch onderdeel van de cautie (= waarschuwing) is dat het OM die pas te laat geeft. Eerst wanneer je verdachte bent moet je op je rechten worden gewezen. Zolang je "geen verdachte" bent, stellen ze je wel vragen. Ik weet niet waarom, want je bent niet verdacht, maar ze stellen je die toch. Als dan blijkt dat je jezelf beschuldigd hebt wordt je pas officieel verdachte en krijg je je rechten te horen. (Sorry, mensen ik heb het niet verzonnen. Dat zijn juristen geweest, en dan niet gewone maar ook nog eens van het ministerie, dus dubbelop!)

Een essentieel onderdeel daarvan is "Begrijp je deze rechten?". Peter R. de V. heeft in de MSM verklaart dat "Jasper S. natuurlijk geen raketgeleerde is, maar slechts een boer. Natuurlijk begrijpt hij het niet.". (Lachuh joh, wat een sukkel, loopt met ope oge in de val! Hilarisch Hillenarisch!)

Daarmee is dan niet voldaan aan de cautie en derhalve het daarna verkregen bewijs (NFI-bewijs, dus toch al niet zo'n beste reputatie) [AD] | [AD] | [zembla] onwettig verkregen en ongeldig. Maar goed een kniesoor die daar op let. We've got him! Kijkcijfers! Gescoord! A.s. Koniginnedag kan uitbundig gevierd worden!

Wim Dankbaar
Maar niet voor iedereen is daarmee de zaak afgelopen. Van de MSM-journalisten hoor je pas weer eens iets aan het einde van de gevangenisstraf. Maar Wim Dankbaar is al die tijd door blijven gaan met zijn strijd tegen wat hij ziet als onrecht, en dus tegen het OM. En het OM heeft daar genoeg van gekregen en wil Wim D. (van nu af aan is hij verdachte in een strafzaak) het zwijgen opleggen.

En als het OM nou gelijk had en te vertrouwen was zou ik ze daar nog gelijk in geven ook. Op een gegeven ogenblik moet je mensen de kans geven de zaak af te sluiten. De vraag is dan ook of we Wim D. nog langer een platform moeten bieden.

Over die keus hoef ik, gegeven de omstandigheden en feiten, niet lang na te denken. Ja, daar heeft hij recht op. Een ieder die verdacht wordt van een strafbaar feit mag zich verdedigen en moet daarvoor toereikende middelen krijgen. Publiciteit is daar soms één van. Die keus is overigens door het OM zelf ingegeven. Het is (niet alleen van Wim, maar ook) de keus van het OM geweest om door te gaan. Kijkt u maar in hun brief van 3 juli jongstleden. Alea Iacta Est!

Daarnaast geef ik Wim op een aantal punten volledig gelijk. Het OM heeft meerdere openstaande, essentiële vragen onbeantwoord gelaten. Het OM heeft in die veertien jaar dat ze er aan gewerkt hebben behoorlijk wat steken laten vallen. En de schuldigen daarvan komen er nu mee weg. Dat is te gemakkelijk. Een mens moet verantwoording voor zijn daden afleggen. Dat verlangt het OM nu van Wim. Dan mag Wim D. dat op zijn beurt verlangen van andere betrokkenen in deze zaak.

U kunt dus het een en ander aan publicaties gaan verwachten.author: Ton   |   published: 06.08.2013   |   updated: 06.08.2013   |   comments: allowed

complotarchivecommunityliteraturesources