Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

VVD in Vught
Op 19 maart a.s. vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Bij gebrek aan scheiding tussen Staat en Kerk is deze namelijk twee weken verplaatst en er is daarvoor zelfs een wetswijziging ingesteld! 1. Ze willen natuurlijk niet dat aan het begin van de Katholieke Ramadan al die Carnaval-katers een proteststem uitbrengen, maar dat ze nuchter hun overwegingen maken.

Zoals de volgers van dit blog weten heb ik in 2002 op de kieslijst 2 gestaan. Van de VVD, want ik ben een actieve ondernemer en geen passieve afwachter. Ik ben toen ook op zo'n verkiezingsavond in Tilburg geweest, met als spreekster de latere minister Jeanine Hennis-Plasschaert (destijds 29 jaar).

Inmiddels ben ik geen lid meer, is mijn vertrouwen in de politiek omgeslagen in wantrouwen, en zie ik stemmen als een mandaat geven waardoor het stelsel haar legitimiteit behoudt, zonder dat het daarop aanspreekbaar is. Maar toch, bij gebrek aan een alternatief binnen het systeem is er vanavond weer zo'n avond. Dit maal in Vught met niemand minder dan "VVD kopstuk mr. Ivo Opstelten" 3. Hij zal een lezing houden over veiligheid, economie en bereikbaarheid. En daar heb ik wel wat vraagjes over, dus ik zal er bij zijn.


Veiligheid, economie en bereikbaarheid
Het onderwerp van de lezing is vrij veel omvattend en komt op mij bij voorbaat al over als een ongenuanceerd verkiezingspraatje. Economie lijkt me niet zijn ding, en de bereikbaarheid van de overheid is een illusie, met als grootste voorbeeld VenJ zelf. Probeert u maar eens een e-mail te sturen aan Ivo. Nagenoeg onmogelijk, zoals bij alle overheidsdiensten, van belastingdienst tot rechtspraak. Over dat laatste berichtte het HHC u gisteren nog 4. Een manke postduif met één vleugel is nog sneller.

En zelfs als uw verzoek aankomt èn u de schriftelijke toezegging krijgt dat u een reactie kunt verwachten, dan nog is er een jaar later helemaal niets gebeurd. En u mag er op vertrouwen dat er voldoende herinneringen zijn gezonden.

Ook de (landelijke, dat is iets anders als gemeenteraadslieden) kamerleden zijn vrij ontoegankelijk. Kijkt u nog maar eens naar de respons op oproep kamerleden 5. Als ze het al (zeggen te) lezen (nog niet de helft) dan hoeft u geen verdere (re)actie te verwachten. Mogelijk zijn ze allemaal op pad, bezig met hun sollicitaties voor de volgende termijn. Maar ondertussen blijft het werk waar ze voor ingehuurd zijn wel liggen.

Wat natuurlijk wel Ivo's ding behoort te zijn is Veiligheid en Justitie, al dan niet in samenhang met economie en bereikbaarheid. Een fraai voorbeeld waar dit allemaal in samenkomt is de Oostblok-criminaliteit. Gebrek aan veiligheid, met economische schade, waarbij de daders onbereikbaar over de grens vluchten. Wel daar wil ik zijn positie en stellingname wel eens over horen, in plaats van krokodillentranen te zien over de moord op Els Borst.

In een globaliserende wereld, waarbij Nederland afhankelijk is van handel over de grens mag men verwachten dat de internationale aspecten van de wetgeving goed zijn geregeld. En dan natuurlijk breder dan het EU-verband, met zijn interne markt. Maar de internationale regelgeving loopt hopeloos achter bij de dagelijkse praktijk die zich met internetsnelheid ontwikkelt. En het gat zal alleen maar groter worden.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een Europees Openbaar Ministerie. Ik wijs u er nog even op hoe dat eind 1995 ging. De Franse Senaat 6 sprak Nederland aan op haar drugsbeleid, waarbij Opstelten anno 2014 (20 jaar later!) zich nog steeds hard moet maken voor het quasi-anti-gedoogbeleid. Een aardig voorbeeld van internationale rechtshandhaving is ook Interpol 7. Op 14.02.2012 sprak Ivo Opstelten namens VenJ en BuZa (pas vanaf 1:25 minuut) 4 over mensenrechtenschendingen. Hij zei en ik citeer 8:

"Ten aanzien van de positie van Interpol kan ik zeggen: Interpol kent interne regels voor toetsing van een signaleringsverzoek aan de constitutie van Interpol. De constitutie verbiedt Interpol handelingen met een politiek, militair, religieus en ethnisch karakter. En Interpol zelf toetst per signalering zelf of hier sprake van is. En ik kan hiervan zeggen: de lezing van Interpol wordt bevestigd ook door het KLPD."

Dat laatste is weer zo'n politieke uitspraak. "De KLPD bevestigt dat het in de Interpol constitutie staat." Dat kunnen we zelf wel lezen 9. De vraag is hoe de KLPD daar mee omgaat. En deze vraag werd afgelopen maand opnieuw in de Kamer gesteld 10. Ook het HHC heeft die vraag lopen bij het Ministerie van VenJ 11. Kennelijk lukt het de minister niet om een overtuigend en/of begrijpelijk antwoord te geven. We zullen hem vanavond een nieuwe kans geven en hem deze publicatie vooraf voorleggen, opdat hij niet overvallen wordt en vooraf over het antwoord kan nadenken.




author: Ton   |   published: 18.02.2014   |   updated: 18.02.2014   |   comments: allowed

03.03.2014 10:00u
Micha Kat
Verhoor Bart Mos
Gerechtshof Amsterdam
 
03.03.2014
Wim Dankbaar
Uitspraak laster
Rechtbank Groningen
 
04.03.2014
Roestige Spijker
Getuigenverhoor
Rechtbank Utrecht
 
05.03.2014
Baybaşin en HHC
Beschikking WOB verzoek
Ministerie van Justitie
 
25.03.2014
Micha Kat
Uitspraak beroep Pedograaf
Gerechtshof Amsterdam
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 

-----------------------------

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 16.02.2014