Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

VVD afdeling Vught
Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen hield VVD-minister van justitie Ivo Opstelten gisteren een lezing over veiligheid, economie en bereikbaarheid. Uw HHC-verslaggever was daarbij 1. De gemeente Vught (bij Den Bosch) wordt wel vergeleken met Waalre (bij Eindhoven), Wassenaar (bij Den Haag), Aerdenhout en Bloemendaal (bij Haarlem), kortom de droom woonlocatie voor menig Nederlander. Veel groen, grote percelen, en daarmee een aantrekkelijke prooi voor criminelen.

In Vught vindt er op iedere drie dagen een inbraak plaats. Geregistreerd, dus compleet met aangifte, en daarbij de tevergeefse pogingen en niet gemelde diefstallen niet meegeteld. Veiligheid is dan ook een hot-issue voor de bewoners en wie beter dan onze minister kan de kiezer daar over bijpraten. Hij was vooraf goed gebrieft, kende een aantal sleutel cijfers uit zijn hoofd, en scoorde daarmee bij de locale politici.


VVD politici
De bijeenkomst werd gehouden bij Novalis Office en was keurig verzorgd. De foto's op de site 2 zijn representatief. Naast de lokale leden waren er ook VVD-vertegenwoordigers uit omringende gemeenten. Als kinderen naar een Sinterklaasfeestje in de hoop dat ze iets lekkers of even aandacht konden krijgen van oom Ivo. Als volwassenen met levenservaring zouden ze inmiddels beter moeten weten, dat Sinterklaas niet bestaat en je hooguit een sigaar uit eigen doos kan scoren. Toch waren ze hoopvol gekomen, inclusief uw verslaggever. En niet voor niets, want oom Ivo was neergedaald uit de ivoren toren, stond open en was toegankelijk voor vragen. Als VVD-vrinden onder elkaar. Heel anders dan zijn voorganger Hirsch Ballin 3.

Voorafgaande aan de lezing stond ik te praten met Wyno Zwanenburg 4 kandidaat Europarlementariër 5 bij de verkiezingen van mei 2014. Vervolgens voegde ook Peter van de Wiel 6 zich bij ons. Ik kende Peter nog als VVD-wethouder in Waalwijk, uit mijn tijd dat ik daar lid was van de VVD. Hij was nu de VVD-wethouder te Vught.

Toen Opstelten arriveerde liepen we met ons groepje van drie naar de zaal en werden mijn twee gesprekspartners voorgesteld aan de minister. Bij mij zag je ze twijfelen: herkenning maar niet goed te plaatsen. Was ik zo'n complottende relschopper? En wat deed ik dan in het gezelschap van deze VVD-ers?


Ivo Opstelten
Als blogger heb ik diverse keren afgegeven op de man. Op zijn functie en de invulling daarvan. Inclusief de politieke verantwoordelijkheid voor de (mis)daden van zijn voorgangers Hirsch-Ballin en Donner. En dat neem ik niet terug. Ik doe niet mee aan de huidige politieke sorry-cultuur. Ook heb ik vaak moeten (uit)lachen om de wijze waarop PowNews verslaggever Jan Roos hem te grazen neemt. Denk daarbij aan de Drone 7 of de Cyber-toolkit 8.

Maar als persoon, en dat had ik al vaker gehoord, is de man niet alleen komisch maar ook humoristisch. Het afstandelijk beeld in de media, waarbij Ivo optreedt als "autoriteit" doet geen recht aan het "individu". De man is heel aardig en sympathiek wanneer hij zichzelf kan zijn. En dat laatste lukte gisterenavond, in zijn natuurlijke habitat onder zijn eigen soortgenoten, prima. Een echte lobbes.

Het gaat echter niet om de persoon Ivo maar om de functie opperhoofd van justitie, in samenhang met BiZa en BuZa. Dan kan hij wel trots vertellen dat hij op zijn oude dag nog steeds in staat is om zijn e-mails op zijn telefoon te lezen en apps te installeren, maar wanneer je hem geen e-mail kan toezenden heeft de burger daar niets aan. Het gaat natuurlijk helemaal niet om zijn persoonlijke handelingen, maar om de consequenties van zijn bestuurlijke handelingen. Dat is wat de burger raakt, aantast en beschermt in zijn/haar belangen, en waarop we de politiek willen en mogen aanspreken.


De vragen
Het is bij ieder congres hetzelfde. Er zijn altijd een aantal profileerders die gezien willen worden. De obligate vragenstellers die de spotlight en de microfoon naar zich toe willen trekken. Sommigen willen aandacht voor hun politieke carrière, anderen hebben een serieus probleem, persoonlijk of van algemeen belang, waarvan ze hopen dat de minister dat voor hen wil oplossen. Uw verslaggever behoort tot de laatste categorie. En probleem mag u rustig als meervoud lezen.

Ik had mijn vraag 's-morgens al door gemaild zodat zijn adviseurs hem er op konden voorbereiden. De vraag in de e-mail luidde iets anders dan dat ik gisteren op deze website plaatste. In mijn e-mail vroeg ik wat de minister van plan was te gaan doen aan de mensenrechtenschending van o.a. de heer Baybaşin. De vraag was overgekomen en ook de gespreksleidster was er van op de hoogte.

Toen de vragenronde begon meende ik wat zenuwachtigheid te bemerken en had ik de indruk dat men wilde voorkomen dat ik aan het woord zou komen. Maar na voldoende aandringen, waarbij ook de mensen zittende in mijn omgeving verbaasd waren dat ik maar niet aan de beurt kwam, kon ik helemaal aan het eind niet langer gepasseerd worden, en ik kreeg ik alsnog de microfoon overhandigd.

Gezien het karakter van een partijfeestje en de oppervlakkigheid van de vragen en antwoorden had het geen zin, en daar was ook de gelegenheid en de ruimte niet voor, om een zware discussie aan te gaan. Ik heb mijn vraag, ik had immers toegezegd deze te zullen stellen, geformuleerd in de vorm van wat de minister doet aan grensoverschrijdende rechtshandhaving, zonder specifieke details toe te voegen. Die waren de minister immers bekend, en voor de buitenstaander te onbegrijpelijk zonder achtergrondinformatie.

Ivo heeft die keurig beantwoord op een wijze zoals ik verwachtte. Serieus, met veel relevante namen van zijn collega's uit de directe omgeving van Nederland, zoals Duitsland, België, Frankrijk, Zweden. Een simpele vervolgvraag met: "Maar de niet uitgeleverde oorlogsmisdadiger in Duitsland dan?" of over de vermeende oorlogsmisdadiger Julio Poch 9 in Argentinië zou zijn betoog om zeep kunnen helpen. Maar waar ik veel meer in geïnteresseerd was is de "harmonisatie" met de Nieuwe- (zoals de voormalige Oostbloklanden) en voor mij nog meer relevante Aspirant EU-landen, in het bijzonder Turkije. Het antwoord daarop is de minister mij nog steeds schuldig...

Voor de liefhebbers die ook wat vragen hebben: De komende maand krijgt u de kans 10.




author: Ton   |   published: 19.02.2014   |   updated: 19.02.2014   |   comments: allowed

03.03.2014 10:00u
Micha Kat
Verhoor Bart Mos
Gerechtshof Amsterdam
 
03.03.2014
Wim Dankbaar
Uitspraak laster
Rechtbank Groningen
 
04.03.2014 09:00u
Roestige Spijker
Getuigenverhoor
Rechtbank Utrecht
 
05.03.2014
Baybaşin en HHC
Beschikking WOB verzoek
Ministerie van Justitie
 
25.03.2014
Micha Kat
Uitspraak beroep Pedograaf
Gerechtshof Amsterdam
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 

-----------------------------

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 18.02.2014