Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

De eerste foto van Volkert
Sinds een week of twee is het Ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie en De Telegraaf in rep en roer. John van den Heuvel wordt ingezet om uit te leggen hoe een "dreig-fotograaf" de eerste foto van Volkert claimt. In samenspanning met Volkert himself. Hoe veel provisie zou Volkert vangen?

Feit is dat de eerste foto reeds begin mei 2014 is geplaatst door de website Waar in Holland 1. Het leidde tot een politieke rel en blokkades 2 en bedreigingen werden uitgevoerd aan het adres van de webmaster. Het resultaat: de website is onder bedreiging gestopt. Deze dader loopt nog steeds vrij rond. Sterker nog: het OM collaboreert met deze misdadiger.


De kosten voor de staat
Nadat Fred Teeven alles uit de kast heeft gehaald om Volkert in de kast te houden (kosten: een ton) heeft de Apeldoornse burgemeester Berends op 11.06.2014 een bijeenkomst georganiseerd 3. De overheid zit met deze moordenaar in hun maag. Er wordt een waar media-circus opgetuigd om te kijken wat er nou allemaal is gebeurd. Minister Ard van der Steur wacht een "lastig" debat 4.


Wat er ècht speelt
Er zijn enkele politici die doen waar ze voor gekozen zijn. De overheid controleren en ter verantwoording roepen. Pieter Omtzigt is zo iemand 5. Er zijn ook enkele journalisten die doen wat nodig is. En dat zijn niet de ANP-copy-pasters die als spreekbuis voor de overheidspropaganda dienen. Maar wel bijvoorbeeld Pieter Klein van RTL-nieuws 6. Wakker, alert en vlijmscherp fileren zij de nonsens die de overheid uitkraamt. Het gaat niet om Volkert, het gaat om het vertrouwen in de rechtstaat.


Paniek op het ministerie
Eergisteren stuurde de minister een brief over deze kwestie naar de tweede kamer 7. Tegelijkertijd stuurde de opvolger van Joris Demmink en Pieter Cloo een brief naar alle medewerkers van justitie. (zie hieronder)

En vooral die laatste maakt duidelijk wat het pijnpunt bij justitie is. Ze willen "de neuzen dezelfde kant op". Zoals Mark dat met zijn uitwaaidagen beoogde. De creatie van partners-in-crime. Niet de inhoud van de boodschap is belangrijk, maar de beeldvorming bij het publiek. Het moet lijken alsof de overheid betrouwbaar is en dat er niet, zoals Pieter Klein dat formuleert "institutioneel wordt gelogen".Beste collega's,

Minister Van der Steur heeft mij als secretaris-generaal opdracht gegeven de uitwisseling van informatie en tijdige escalatie binnen ons departement te verbeteren. Dit naar aanleiding van de gang van zaken rond de publicatie van de foto van Volkert van der G., waarover zojuist een brief naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Ik realiseer me dat dagelijks duizenden medewerkers van ons departement met elkaar en andere organisaties hard werken aan de veiligheid in Nederland en daarvoor veel informatie (moeten) delen. Dat is vaak een complex gebeuren, waarbij veel mis kan gaan. Meestal gaat dat goed. In deze zaak is gebleken dat verschillende onderdelen van VenJ verkeerde inschattingen hebben gemaakt.

Om deze opdracht van de minister goed uit te voeren zal ik de te nemen stappen in kaart brengen, voorstellen voor verbeteringen doen en daarbij de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Oosting, die naar verwachting nog dit jaar verschijnen, betrekken.

Ik doe dat natuurlijk niet alleen. Voor deze opdracht hebben ik en de collega's van de Bestuursraad de hulp en input van jullie allen nodig. Ik zal daarom met alle lagen van de organisatie contact zoeken om daarna datgene te doen wat dit departement nodig heeft en wat de minister van ons verwacht. Toegezegd is de Kamer voor 1 februari 2016 over de voortgang te informeren.

Ik hou jullie op de hoogte en waardeer op voorhand jullie medewerking bij dit proces dat ons allen aangaat.

Siebe Riedstra

Secretaris-Generaal
Escalatie onderzoek
Inderdaad. Siebe wil "tijdige escalatie verbeteren" en "de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Oosting" betrekken. Nou wat dat laatste betreft zijn we snel klaar. Van de commissie Oosting hoeven we geen echte kritiek te verwachten 8. Misschien wat vrijblijvende aanbevelingen voor in het archief. Maar de zieke verberg-cultuur wordt niet aangepakt. Integendeel, het Oosting-rapport zal de sublimatie zijn van de doofpotstrategieën.

En dan die "tijdige escalatie verbeteren voorkomen". Is dit een fehlleistung? 9 Leest u nog eens wat Ard een jaar geleden (04.10.2014) twitterde. "Van der Steur wachtte even af wat het effect is." Hij wacht nog steeds. Vandaar dat het HHC zo vriendelijk is om de brief van Siebe tijdig te publiceren.

Oja, afgelopen maandag belde Ard met Turkije. Maar de tapverslagen krijgen we nimmer te lezen. Zolang de overheid meent dat de burger de dupe mag worden van het in stand houden van hun eigen soort zal justitie ter verantwoording worden geroepen. Zoals oud president van de Hoge Raad Geert Corstens van de week uitsprak: "Niemand mag zich onttrekken aan het recht. Ook koningen, ministers, bestuurders en rechters vallen onder de wet." 10


** UPDATE **

Het Ministerie lijkt geen vertrouwen meer te hebben in de Tele-foto-graaf. Met name het verkeerde petje van Volkert heeft kwaad bloed gezet. Die pet past ons namelijk allemaal. Vandaar dat de AIVD ons aanvullende informatie heeft toegezonden voor een juiste beeldvorming. Ard zal dit vandaag in de TweedeKamer verder uitleggen.

Mocht deze persoon u tegemoetkomen: Haal niet in! Blijf rechts rijden! Probeer met lichtsignalen te waarschuwen. 3x lang, 3x kort, 3x lang.

Deze draaideurcrimineel kan armed and dangerous zijn. Vluchtgevaarlijk is hij niet. Hij laat zich graag oppakken door de chauffeur van Pim. Treinmachinisten en brugwachters dienen wel extra alert te zijn.


author: Ton   |   published: 01.10.2015   |   updated: 01.10.2015   |   comments: allowed

29.10.2015
Bart van Well vs. Nederland
Getuigenverhoor
Gerechtshof Amsterdam
 
??.??.20??
Baybaşin vs. Nederland
Onderzoek vermogen
Gerechtshof Den Bosch
 
06.02.2016
Baybaşin vs. Nederland
Conclusie AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014