Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Koninklijke Waardigheid

complotarchiveliteraturesources
Deze (en komende) maanden staan in Nederland in het teken van de troonswisseling. Begin deze maand heb ik er al wat aandacht aan besteed. Persoonlijk vind ik het jammer dat dit gebeurd, maar om een heel andere reden dan de meesten.

Mijn dochter is op Koninginnedag geboren. 30 april is voor ons dan ook steevast princessendag. Dit jaar zal het de laatste keer zijn dat we dat kunnen vieren met de rest van Nederland.

Mijn dank overigens voor al uw vlaggetjes en versieringen, en de organisatie van veel vreugde en festiviteiten op de verjaardag van mijn dochter. Voor volgend jaar zullen we iets nieuws moeten verzinnen, en daarbij vrees ik dat een Mc.Donalds party niet kan evenaren wat ze gewend was.

Monarchie anno 1980 vs anno 2013
Een deel van de Nederlandse bevolking heeft weerstand tegen het continueren van de monarchie. Er zijn initiatieven als Weg met de Monarchie #hetis2013! De voorgeschiedenis van de vader van Máxima krijgt weer eens aandacht. En als klap op de vuurpijl duikt Waldemar Torenstra op als kandidaat troonopvolger. Mijn persoonlijke mening heb ik in het vorige artikel al verwoord. Er valt niet veel aan dit onderwerp toe te voegen behalve wat discussiëren en (op democratische wijze) stemmen of we het er mee eens zijn of niet. Niet dat een dergelijke stemmingsronde enig verschil zal maken. Dat hebben we met het EU-referendum van Balkenende immers ook al gezien. Er wordt voor u besloten wat goed voor u is. Dat hoeft u zelf niet te doen. "Service van de zaak." En dat is iets anders als het "At your service!" van wijlen prof. Pim Fortuyn.

Maar met de gedachte aan de ervaring van de waxinelichtje gooier in het achterhoofd is het toch goed om nog eens even de spelregels op een rijtje te krijgen. Of u veel aan die informatie zult hebben weet ik niet. Ik zie dat er een duidelijk verschil is geweest tussen de behandeling van Joanna van der Hoek (alias: het is 2013!) en Erwin Lensink (alias: het waxinelichtje). beiden hebben ze dezelfde overtuiging uitgedragen. De eerste werd super-intelligent genoemd, de tweede een pyschiatrisch geval. Allebei voor hun verkondiging van hetzelfde "waan"beeld. De blinddoek van vrouwe justitia zal wel een beetje zijn afgegleden. Als man zijnde moet ik zeggen dat ik ook liever naar Joanna dan naar Erwin kijk.

Wettelijk kader
Maar wat zijn nou de wettelijke regels waarmee rekening gehouden kan/moet worden?

Titel II. Misdrijven tegen de koninklijke waardigheid En dan is er nog een artikel 114 met allerlei verzwarende omstandigheden. Als u daar aan toekomt dan heeft het niet veel zin om u dit van te voren uit te leggen. U trekt zich er dan toch niets van aan.

Tja, wat moet je hier anno 2013 mee? Artikelen 108, 109, 110 zijn de de waxinelichtje-gooi criteria, en artikelen 111, 112, 113 de bordjes-omhoog-houdt criteria. Een conclusie die je misschien zou kunnen trekken is dat wanneer je maar op voldoende afstand blijft staan je minder bedreigend bent en minder zwaar gestraft wordt dan wanneer je vlak naast de Gouden Koets staat. In een wiskundige formule uitgedrukt:
f(G x U)functie( GESLACHT x UITERLIJK )
Sr =
straf in (euros) of in D (dagen)
m meters (AFSTAND tot de koets)

Wat daarvan de uitkomst is weet ik niet. En de rechters volgens mij ook niet. Maar trek voor de zekerheid feestelijke kleding aan. Dat zal vast helpen om de U van de variabele f(G,U) ten gunste van u te beïnvloeden.

En aangezien ik op dit moment van schrijven enkele duizenden kilometers van Den Haag af zit (m=3.000.000), zal mijn straf minder dan 3 cent zijn, afgerond € 0,00. Ook al ben ik een man. Dat scheelt me weer een strafblad. Dus ik durf zo dadelijk rustig op de FTP-zend knop te drukken.

Verder ben ik benieuwd welke straf de vader van Máxima gaat krijgen. En dan bedoel ik niet in Argentinië maar hier in Nederland. Hoewel wat mij betreft dat in Nederland (maar niet t.o.v. de Argentijnse bevolking!) verjaard is. Zijn afstand tot den Haag (m=11.500.000) is nog groter, dus ik geloof dat ook hij zich geen zorgen hoeft te maken.author: Ton   |   published: 18.02.2013   |   updated: 18.02.2013   |   comments: allowed