Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Kennis is macht
In 1597 schreef Sir Francis Bacon in zijn Meditationes Sacrae:
"Ipsa scientia potestas est" (kennis op zichzelf is macht).
Het aforisme komt tevens terug in het logo van het Amerikaanse DARPA Information Awareness Office. Dat het gezegde niet altijd op gaat voor de overheid hebben we herhaaldelijk kunnen waarnemen. Zo hebben de Amerikanen alle SIGINT en HUMINT die aan 9/11 vooraf gingen genegeerd. En ook onze financiële "wonder" goochelaars als Zalm en Bos, komen niet veel verder dan "Tja, met de wetenschap van toen en de kennis van nu..." Ook mijn eigen kennis biedt mij te weinig macht om zaken te verbeteren. Bovendien ken ik nogal wat overheidsdienders die wel macht maar geen kennis hebben.


Spioneren
Ieder land heeft zo zijn spionnen. Ook Nederland. Mata Hari, 's-werelds top-spionne van een eeuw geleden, kwam uit Friesland. Ook zij kwam, net als andere klokkenluiders, vroegtijdig aan haar einde.

Zelf ben ik ooit als "militaire (s)pion" opgeleid in het Duitse Neuhausen-ob-Eck. Dat heette dan LRR, Long Range Reconnaissance. Achter de vijandelijke linies intel verzamelen ten behoeve van het vaderland. Maar menig van dit soort mensen zijn daarna gefrustreerd geraakt door de nalatige overheid. Als overbekend voorbeeld hebben we rol/filmmodel Sylvester Stallone's "Rambo", de minder bekende maar daadwerkelijke SAS-sergeant Andy McNabb en onze eigen Sietze Planting.

Het NSA schandaal, waarbij Ambassades worden afgeluisterd, het Europese Parlement, Regeringen, maar ook gewone burgers zoals u en ik. Al mijn telefoongesprekken worden getapt en al mijn emails worden opgeslagen. Kennis, althans informatie, of nog beter datagegevens, genoeg. Terabytes per persoon. Maar macht?


Het doel van spionage
Om in de zin van spionage te geloven moet je behoorlijk last hebbben van een (paranoïde) Cluster-A Personality Disorder. Je moet met te weinig liefde zijn opgegroeid en een groot wantrouwen hebben tegenover je medemens, of teveel dissociatieve drugs hebben gebruik, kortom tot de onderkant van de maatschappij behoren. Het is dan ook griezelig dat dit soort mensen (te) veel macht naar zich toe kunnen trekken.

Kennis wordt pas macht wanneer je die kennis aanwendt om bepaalde doelen te bereiken, precies zoals verboden is conform artikel 318 Sr.. Het is dus een vorm van quasi gelegaliseerd illegaal terrorisme binnen de staat. En dat het vaak werkt ziet u in de zaak over Joris Demmink c.s..

Niet alleen kennis, maar ook geld is macht. Economische spionage (denk maar aan de Samsung-Apple oorlog) levert geld op. Maar waar het geld vandaan komt, bijv. uit drugs- of wapenhandel, maakt niet uit. Pecunia non olet (geld stinkt niet). Het voordeel van dit laatste systeem is dat het niet naar de Algemene Rekenkamer hoeft, zodat je deze gelden buiten het officiële circuit kunt gebruiken. Dat zagen we in de IRT-affaire gebeuren.

Dus met KENNIS verkrijg je » GELD. En met GELD verkrijg je » MACHT. En met (KENNIS + GELD) krijg je nog meer » MACHT. Maar het allermooiste is natuurlijk (KENNIS + GELD + MACHT) = » CONTROLE.


400 jaar diplomatieke relaties Turkije-Nederland
De ongeorganiseerde, niet professionele, spionnen doen het nog het best door toepassing van de guerilla-techniek zoals de commando's in de boerenoorlog die een eeuw geleden ontwikkeld hebben. Infiltreren, toeslaan, wegwezen. Zo hebben de spionnen die daadwerkelijk streden voor Volk, Vrijheid en Democratie (Manning, Snowden) fantastische (oops, mag ik natuurlijk niet denken) veel resultaten geboekt.

Voor zover ik weet stamt het huidige Nederlandse spionage model nog steeds vanuit de Koude Oorlog. Het poldermodel op zijn Mata Hari's. Natuurlijk hebben ze de SIGINT: afluisterpraktijken (incl. tapvervalsing). En voor de HUMINT krioelt het rondom de ambassades (klassieke broeinesten van spionnen) van mensen met dubieuze functieomschrijvingen. Ik ken er diverse. Maar gezien het feit dat Nederland daalt op de ranglijst van wereldeconomieën zullen ze wel onvoldoende rendement opleveren. En tot overmaat van ramp worden ze nog betrapt ook. Ook het zoeken naar terreurgeld levert niet de gewenste controle.

Turkije doet het anders. De wereld heeft Turkije nodig. De Amerikaanse CIA bijvoorbeeld heeft in relatie tot het Syrië probleem slechts vijf Turks sprekende spionnen beschikbaar. Ze zijn dus afhankelijk van de Turkse tegenhanger van de CIA, de MIT. En voor de werkelozen onder u (weinig kans natuurlijk) zijn er vacatures. Maar mocht u bepaalde qualiteiten hebben dan kunt u solliciteren.

En ik denk dat u de MIT niet moet onderschatten. Mijn vorige overbuurman/vrouw (echtpaar) in Ankara werken voor de MIT. Zij is psychologe en wat hij doet is, zoals met al die management functies, onduidelijk. Ze luisterden veel en spraken weinig. En alle buurtbewoners waren bang voor ze en liepen met een grote boog om hen heen, zoals dat vroeger in de DDR ook gebeurde. Maar ook "ongevaarlijke mensen" zoals tolken zijn gewild. Enkele jaren geleden heeft Sibel Edmonds aangetoond dat de FBI geïnfiltreerd is met Turkse spionnen. En dat was ruim voor de Manning/Snowden periode. De werkelijkheid van de NSA is dus heel wat amateuristischer dan dat Hollywoord ons met hun green screens wil doen geloven.

Maar ook in (op) Nederland(s grondgebied) heeft Turkije hun spionnen. Ik ken een dubbelspion (die dus werkte voor de Turken) op de Nederlandse Ambassade! Een andere bekende, die u ook kent, is het zogenaamde spookraadslid. Er zijn er echter veel meer. In een volgend artikel (als ik dan nog niet geHastingst ben) kom ik daarop terug.author: 'FRED'   |   published: 04.09.2013   |   updated: 04.09.2013   |   comments: allowed