Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Clean Week
complotarchiveliteraturesources
Clean week stamt af van het Iraanse Khouneh Tekouni (wat letterlijk betekent 'het huis opschudden') en wordt uitgevoerd voor Nowrûz het begin van de Perzizche (21 Maart Gergoriaans) en Juliaanse (1 April Gregoriaans) Nieuwjaar. In het Engels heet het spring cleaning en in Nederland noemen we het De Grote Voorjaarsschoonmaak.

En dit jaar hebben we op 30 April ook nog eens een soort van "Grote Koningshuisschoonmaak". Een extra reden dus om alle ongewenste insecten, ratten en vuiligheid kwijt te raken en met een schone lei te kunnen beginnen.

Maar daarbij is een kleine vergissing gemaakt. De letterlijke betekenis "het huis opschudden" veroorzaakt namelijk een fikse opschudding.


To come clean Naast "Clean-Week" is er nog een idiomatische uitdrukking: to Come Clean wat betekent: de waarheid vertellen, informatie vrijgeven, bekennen. En dat laatste heeft onze regering niet zo goed begrepen.

Zij denken dat ze alles onder het tapijt kunnen vegen en daarmee een inspectie kunnen doorstaan. Niet zo slim natuurlijk. Als oud-sergeant bij het Korps Commando Troepen ken ik alle trucs en weet ik in welke hoeken, op welke randen en achter welke schappen ik moet kijken om te zien of mijn manschappen niets hebben overgeslagen. En één ding is zeker, er wordt altijd wel een plekje gemist.

Dus wanneer je een complete beerput hebt moet je wel heel naief zijn om te denken dat je dat kunt wegpoetsen zonder dat iemand dat in de gaten heeft.


Misschien lukt dat met de Oranje-Boven-Ik-Hou-Van-Holland massa, maar de internationale gemeenschap kun je niet voor de gek houden met panem et circenses door ze te vermaken met Paul de Leeuw. Zelfs niet als je zijn naam dubbel in het rijkslogo plaatst en je wapenspreuk luidt: "Je Maintiendrai", ik zal handhaven. "Geen woorden maar daden graag!"

En naar mijn ervaring heeft de overheid het drukker met uitleggen waatom ze iets niet doen, dan het maar gewoon te doen. Daarbij wordt dan iets gemompeld van andere prioriteiten, maatschappelijk belang, staastgeheimen. Zoals ik al zei: Als oud-sergeant herken ik een drukker op kilometers afstand. En... ik laat ze er niet mee weg komen. "Pak er maar 25!", waarmee bedoeld wordt dat ze zich 25x moeten opdrukken.

Delegatie "Geen daden maar woorden". En dan ook nog eens een keertje liegen alsof het gedrukt staat. Ze hebben het er maar druk mee. Dat kan ook niet anders want de druk van de internationale gemeenschap is behoorlijk opgevoerd. Er zijn al vele vragen gesteld. Er worden resoluties ingediend om Den Haag te onttronen als internationale zetel voor het gerecht. En kijk wat deze US senator zegt vanaf 06:23:


There are countries like Holland, with very sophisticated and mature democracy, and yet there have very seriously allegations been made. And actually I chaired a hearing where (allegedly) the Dutch Justice Secretary General Demmink raped a young boy. And we have very seriously allegations being made and yet not a commensurate action being taken by the Dutch Government to investigate in a robust and thorough and comprehensive way.

Ruud van Meurs deelt ons mede dat er een delegatie voornemens is om eind april 2013 Washington te bezoeken: Veel woorden dus, die hieraan vuil gemaakt worden. En het mag allemaal wat kosten van ons belastinggeld. De economie van Nederland draait op het niets doen en daarvoor smoezen te verzinnen. De drukkers hebben het maar druk. Maar daarmee vegen ze hun straatje echt niet schoon.

Gerelateerde informatie
BS foundation: de Demmink delegatie
Chairman Smith subcommittee
12.04.2013 blog: Buitenlandse media
11.02.2013 blog: Helsinki commissie
author: Ton   |   published: 22.04.2013   |   updated: 22.04.2013   |   comments: allowed