Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Het landsbelang
Definitie
Volgens Van Dale moet de term landsbelang uitgelegd worden als 'het belang van het land in zijn geheel'. Er bestaat ook een meervoudsvorm van. Twaalf keer per jaar zelfs, als we de nieuwsberichten van dit weekend goed begrijpen. Het ANP-afhaal-persbericht raakt wijd verspreidt. Alle MSM-media nemen het over, spreken er hun verbazing over uit, maar bij gebrek aan details laten ze het er verder bij. Een enkele blogger transformeert zijn/haar (m/v) verbazing in boosheid. Wie denken ze wel dat ze zijn? En bij GeenStijl wordt meteen aan Joris D. gedacht.

De cijfers
ü Editie NL] van RTL geeft wat meer toelichting. Het doel is:

"Om de maatschappelijke rust te bewaren."
Gezien de vele reacties lijkt dat niet helemaal gelukt. Volgens het CBS zouden van de 224.000 strafzaken er 37.000 zijn geseponeerd, waarbij in 12 gevallen vanwege het landsbelang, aldus de gepresenteerde cijfers.

Nu laat de moderne journalistiek wel wat te wensen over. Feiten checken is er niet meer bij. Zelf op onderzoek gaan is te veel moeite. En een analyse maken overbodig, omdat het ANP het panklaar aanlevert. Je hoeft het niet eens over te typen maar kunt het zo Ctrl-C/Ctrl-V-en. Vandaar dan ook dat in het NTR-programma Iedereen Journalist wèl onderzocht wordt waarom de MSM instorten. Hadden ze hun werk eerder gedaan dan hadden ze het onderzoek naar zichzelf achterwege kunnen laten. Op deze wijze blijft er niemand over om de provincies, gemeenten, waterschappen en bedrijven in de gaten te houden. Volgens Peter ter Horst (voormalig Haagsche Courant) is "een taak van de krant als hinderlijke volger van autoriteiten en gezagsdragers de afgelopen tien jaar enorm verschrompeld." Enfin, de onbezoldigde blogger knapt dat wel voor u op.

Het adagium: je hebt leugentjes om bestwil, flagrante leugens, en statistieken, respectievelijk de vergrotende en overtreffende trap aangevende, vond ik bovenstaande kerncijfers bij het CBS. Hoe hierin de 95% afwijzingen binnen de artikel 12 procedure past weet ik niet. Het juiste begrip staat of valt met de juiste definitie.

strafrecht afdoeningen
openbaar ministerie
19952011Δ groeiresultaat
kanton 248.300 33.000 13%gedecimeerd
rechtbank 147.500 84.400 57%gehalveerd
beschikkingen CJIB 3.263.8009.728.800 298%verdrievoudigd

Als u mij aan de hand van deze cijfers zou vragen tot welke definitie ik zou concluderen inzake de term "landsbelang" dan lijkt mij dat wat-geld-kost moet worden gestopt, en wat-geld-oplevert moet worden gestimuleerd. Dat sluit ook aan bij de visie selectie aan de poort, waarmee Teeven 85 miljoen wil bezuinigen op de rechtshulp, door een extra barrière op te bouwen inzake aard van de zaak, alternatieve geschiloplossing en mediation. Het landsbelang als equivalent van de euro.

actuele wisselkoers:
1 landsbelang = €

Koop ze ook!
Uw aandelen landsbelang
Gratis sticker!

Prof. Theo de Roos, hoogleraar strafrecht, denkt daarbij eerder aan militaire geheimen, eventuele staatsgrepen, terrorisme. Aangezien onze oud premiers Lubbers en Van Agt de militaire geheimen over nucleaire bommen op Vliegbasis Volkel gewoon in de openbaarheid gooien, terrorisme de laatste jaren in Nederland niet meer is voorgekomen, en anders ook die door de trotse AIVD breeduit in de media zouden worden gegooid, blijft er niets anders over dan staatsgrepen.

Uitgeverij Cargo zou goed verdienen aan de ruimte die hierdoor ontstaat voor complottheorieën, hetgeen ze "faction" noemen: fiction gebaseerd op facts. En als voorbeeld wordt door zowel prof. Roos als de complotters als faction genoemd de mogelijke (staatsgreep c.q. greep in de staatskas?) van prins Bernhard.

In 1976 bleek dat Prins Bernhard steekpenningen had ontvangen van vliegtuigbouwer Lockheed. Het rapport "Donner" (daar heb je die naam weer) wordt in het NRC geciteerd als "Prins schaadde het belang van de staat". Toch mocht dit niet naar buiten komen van de overheid en ging deze informatie vanwege het staatsbelang in "de zuurkast".

Wat in dit geval onder staatsbelang wordt verstaan ontgaat mij. Militaire geheimen en terrorisme zijn het denk ik niet. Wat bij mij meer voor de hand zou liggen lijkt me "persoonlijk belang" i.p.v. volksbelang. En dat wordt nou net niet in het rijtje genoemd. Volgens historicus Gerard Aalders van het NIOD (03:48 minuut) kwam bij Agent Orange het landsbelang altijd op de tweede, na de eerste plaats: de "b.v. Bernhard".

Met een historie van stadhouderbrieven, wapenhandel, executieopdrachten is er zeker schade voor de staat. Maar wat je nu krijgt is een soort van contradictio-in-terminis: Omdat het staatsbelang reeds is geschaad, mag het staatsbelang niet geschaadt worden?!? U begrijpt nu waarom ik nooit premier zou kunnen worden. Dit soort absurde uitspraken zou ik nooit kunnen verzinnen.

"Niet vervolgen geeft schade aan het imago van justitie", aldus RTL. Prof. de Roos antwoordt hierop: "Als je geen volledige verantwoording kunt afleggen ben je nooit voor 100% geloofwaardig". Dat schept onrust en voer voor complotters. Maar dit wordt toch echt veroorzaakt door de doofpotters. Dat is een kwestie van causaliteit: oorzaak en gevolg. Dan kunnen ze complotters wel azijnpissers noemen, maar de doofpotters zijn zelf begonnen om dit alles in de zuurkast te verstoppen. De pH van azijn ligt altijd nog hoger dan die van zoutzuur. Ik hoor het onze regering nog zeggen: "Na het (zout)zuur komt het zoet!" Welnu, we zijn decennia verder. Waar blijft het zoet (voor de gewone burger)?

Als u mijn opinie vraagt dan is landsbelang niet meer dan een vexatoire truc om enkele topfiguren met onacceptabel egoïsme straffeloos te laten wegkomen. En dat is nu precies waarom daar actuele controle op moet komen. En niet pas over 50 jaar door historici. Dat er staatsgeheimen nodig zijn begrijp ik. Dat deze daarom niet openbaar kunnen worden gemaakt begrijp ik ook. Maar het systeem van de machtenscheiding vereist wel dat er een onafhankelijke, belangeloze partij controle kan uitoefenen op beslissingen die de staat aangaan. En het huidige systeem faalt daarin. Die controle (door anderen dan de inteeltfiguren) moet dan ook ogenblikkelijk hersteld/ingesteld worden.



author: Ton   |   published: 16.07.2013   |   updated: 16.07.2013   |   comments: allowed

complotarchivecommunityliteraturesources