Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Vaderlijk gezag
Duodecim Tabulæ is de oudste registratie van onze huidige wet en dateert uit omstreeks 451 voor Christus. Het was de opvolger van de Ius Talionis, het vergeldingsrecht conform oog-om-oog-tand-om-tand, wat aangaf dat de maximumstraf nooit hoger kon zijn dan hetgeen aangedaan was. Was je maar één oog kwijt geraakt dan mocht je niet verlangen dat de dader er twee, maar maximaal eentje moesten worden uitgestoken. Het huidige Juk Opsteltis, met zijn 200% verhoging 1, is dan ook compleet doorgeslagen.

In het oude Rome had de Pater Familias (de vader van de familie) de Patria Potestas (het vaderlijk gezag) over alle leden van de familie. Wanneer een kind geboren werd kon de vader beslissen of het kind in de familie geaccepteerd werd. Het pasgeboren kind werd aan de voeten van de vader gelegd en als hij het oppakte en optilde (tollere) dan was het kind getollereerd en geaccepteerd. Deed de vader dat niet dan werd het kind op de vuilnisbelt gegooid en overleed daar of werd als slaaf meegenomen.

Nadat de vader de ouderlijke macht had geaccepteerd kon hij deze eerst weer kwijt raken via emancipatie. E-manu-capere, uit handen nemen, stamt uit artikel 4 van de Twaalftafelenwet. Wanneer een vader zijn zoon (drie) of dochter (één) keer verkocht of verpandde dan kwam de vaderlijke macht te vervallen. Tabula 4: Si pater filium ter venum duit, filius a patre liber esto. 2

Voor wie nog verder terug wil gaan, in de tijd vóór de regulering middels menselijke wetten, komt uit bij de wetmatigheid van het Darwinisme: The Survival of the Fittest. Ook daarbij werden afwijkende of door de species niet-geaccepteerde afwijkingen overgelaten aan zichzelf. Sommigen plantten zich alsnog voort en zorgden voor biodiversiteit, anderen verdwenen als ongeslaagde genetische afwijking.


De Roze Agenda van de VVD
Moderne gedragswetenschappers stellen dat de mens een produkt is van nature and nurture. Daarmee wordt bedoeld dat een deel aangeboren 'in de genen zit' en een deel sociaal 'aangeleerd' is.

Prof.dr. Dick Swaab is beroemd (en omstreden) om zijn anatomische hersenonderzoek. In 1988 ontdekte hij dat homofielen een anatomische afwijking hebben in de hypothalamus, een centrale kern waar veel van onze hormoonproductie wordt gereguleerd. Wat later ontdekte Simon LeVay nog meer gebieden 3.

Het mag allemaal niet gezegd worden. Het is politiek incorrect en het heeft prof. Swaab flink wat bedreigingen en verwensingen opgeleverd. Niet dat die daders vervolgd zijn natuurlijk. Hij was immers een gewone burger en niet iemand uit de politiek. Maar het mag weer wel gezegd worden als het om (positieve discriminatie) rechten en vooral om geld gaat. Maar daarover verderop meer.


De VVD lijkt een relatief groot aantal "gender disforen" onder hun gelederen te hebben 4. Onze eigen precedent Mark Rutte heeft zijn best gedaan om president Poetin te overtuigen. Zo hebben we ook Joris Demmink die in 2007 nog The work of the Council of Europe against sexual exploitation and abuse of children ondersteunde, terwijl hij toen al een vastgestelde homofiel en verdachte pedofiel was 5. Frits Huffnagel 6 (vloekende kleuren overigens, hij zou beter moeten weten), bekend om zijn bonnetjesaffaire en The Hague Pride.

En hèt Kerstnieuws was toch wel de toyboy van VVD-burgemeester Onno Hoes, hetgeen Volksrant columnist en cultureel antropoloog Paul Hekkens 7 de nodige reacties heeft opgeleverd. In ieder geval heeft het alle aandacht afgeleid van wat er op de achtergrond gebeurde, namelijk dat vlak voor Kerst, op 18 december 2013, de Eerste kamer de Transgenderwet heeft aangenomen...


Discriminatie op geslacht
Volgens het rapport 8 van Het World Economic Forum is de Gender Gap gedaald. En dat is een prima ontwikkeling. Discriminatie, hoe begrijpelijk soms ook, is in de moderne maatschappij ongewenst 9. Wij grijpen in in de natuurwetten van Darwin of de Twaalftafelenwet, en geven iedereen een kans te overleven. En dan niet op de vuilnisbelten van Rome maar op een menswaardige manier.

Het is een teken van civilisatie als iedereen gelijk behandeld wordt. Ongeacht geslacht, leeftijd, ras of beroep. Aan die laatste twee criteria merkt u al dat het voor mij overteerbaar is dat een "belediging" van een ambtenaar (bijvoorbeeld Diederik Aben 10) vaak wel wordt vervolgd, maar die van een burger niet. Of dat een Rishi 11 straffeloos zijn leven kan worden ontnomen 12, maar na mijn anonieme melding dat ik bedreigende Donner snel op zijn fiets zag wegrijden (ik heb geen wapen gezien) hij niet wordt afgeknald. Hoezo geen discriminatie?

Nu is het geslacht niet altijd eenduidig op te geven. De gebrekkige overheidssoftware kent maar drie opties: man, vrouw, onbekend. Ook biologisch/chromosomaal gezien is het niet altijd even eenduidig. Het principe van XY (man) en XX (vrouw) gaat niet altijd op, want er zijn vele varianten (zoals XXY en andere) 13 die hermafroditisme (tweeslachtigheid) kunnen geven.


Eindelijk zeggenschap over eigen geslacht
Tot nu toe was de wetgeving (lees: democratische afspraken) vrij duidelijk en de criteria voor registratie simpel: Naast 'een Y erbij betekent man', was er al de optie om bij onvruchtbaarheid of na een operatieve aanpassing je geslachtsregistratie bij de overheid in het GBA te laten wijzigen. Maar per 01.07.2014 gaat dat veranderen en hoeft die operatieve toestand straks allemaal niet meer. Volgens Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN 14, zal met de nieuwe wet "Veel vernederende momenten hiermee tot het verleden gaan behoren."

Door je "disfoor" te voelen kom je al in aanmerking voor positieve discriminatie. Gegeven het aantal recepten dat wordt uitgeschreven voor anti-depressiva en slaapmiddelen is het dan ook niet uit te sluiten dat enkele miljoenen mensen hun GBA registratie zullen laten aanpassen. Zelf overweeg ik om mijn ras te laten omzetten in negroïde. Als Ariëer met blond haar en blauwe ogen voel ik me namelijk disfoor dat ik niet de stem heb van Lou Rawls, de lach van Denzel Washington, het ritme gevoel van Marcus Miller, de atletische vaardigheden van ...

En dan komen de centen om de hoek kijken. Een ombouw-operatie kost al gauw een ton. De club van Louis Gooren ziet zijn inkomsten al wegvallen. (Zou bezuiniging soms de reden zijn waarom de wet is aangenomen?) In het NRC werd dan ook de, daags op de aanname van de wet aangekondigde, opnamestop 15 bevestigd.

Dat was dan voldoende waan-van-de-dag reden voor D66 parlementariëer Pia Dijkstra om hierover Kamervragen 16 te stellen. En ook Elleke Alink, directeur van TNN (dus niet de voorzitter Carolien), zegt hierover: "Als er een stop voor een andere patiëntengroep was afgekondigd, had heel Nederland vast al geprotesteerd."

Nou waren ze eindelijk van het stigma patiënt af, en dan gaan ze het zelf weer zo labelen. Geld boven principe.



De trouwe lezer begrijpt dat dit artikel een opmaat is voor een volgende publicatie:
Eindelijk zeggenschap over eigen (na)geslacht




author: Ton   |   published: 05.01.2014   |   updated: 05.01.2014   |   comments: allowed

15.01.2014
AD & De Roestige Spijker
Uitspraak voeging AD
Rechtbank Rotterdam
 
21.01.2014 11:00u
Julio Poch
KG rechtsbijstand
Rechtbank Den Haag
 
23.01.2014
Mauritz en Dankbaar
Boekpresentatie
hetVerbodenDagboek.nl
 
27.01.2014
slachtoffers Turkije
uitspraak art.12 procedure
Rechtbank Arnhem
 
11.02.2014
Louis Hagemann
Uitspraak herziening
Hoge Raad
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag