Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Zelfmoord
Volgens het CBS 1 (Centraal Bureau voor de Statistiek) hebben in 2014 gemiddeld meer dan 5 personen per dag een einde aan hun leven gemaakt. Het zelfdodingscijfer voor mannen is 14,9 per 100 duizend inwoners. Als we dat extrapoleren naar gedetineerden dan zou er gemiddeld 1,5 zelfmoord per jaar in de gevangenis moeten plaatsvinden. Tenminste, als alle overige parameters hetzelfde zouden zijn. Dezelfde gemoedstoestand. Dezelfde voeding 2. Dezelfde eenvoudige toegang tot hulpmiddelen. Maar dat is niet zo. Zie in de gevangenis maar eens aan een langs stormende trein te komen of een hoog balcon met vrije toegang. Je moet het dan maar zien te doen met verstikking of medicijnen.


Zelfmoord in de gevangenis
In april meldde RTL-nieuws 3 dat in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught, de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland, de onlangs veroordeelde Lau Geeraets zelfmoord zou hebben gepleegd. Een dag nadat hij tot 30 jaar was veroordeeld voor de moord op twee Limburgse Marrokanen: Fouad Bendella (23) en Karim Fourkour (19) die de hennepkwekerij van Lau aan de Poststraat te Venray aan het leegroven waren.

De zelfmoord (?) van Lau was de eerste in 20 jaar. In 2003 wist mr. Judith Serrarens (tevens advocaat van Baybaşin) een reprimande 4 tegen Nederland te verkrijgen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Vanwege het het extreme aantal "visitaties" dat gedetineerden moesten ondergaan. En dat gaat niet om visite van je familie die op bezoek komt, maar om een ongewenste vinger in de zin van een homofiele verkrachting. Maar niet alleen Turkije trekt zich niets aan van de instructies van het Europese Hof, ook Nederland is doof voor zelf-correctie.

Twaalf jaar later stelt mr. Hetty Cremers (tevens advocaat van Baybaşin) dat het regime nog steeds ongelooflijk ingrijpend is en Nederland onwaardig 5. Voor de geïnteresseerden wordt verwezen naar de (via-via geschreven en met briefjes uit de gevangenis gesmokkelde) autobiografie van Hüseyin Baybaşin 6. Daarin staat beschreven dat Baybaşin werd gemarteld. Niet alleen psychisch (genoeg om de sterke man Lau G. er onder door te laten gaan) maar ook fysiek. Dan kan de NIFP forensisch psychiater Frodl het woordje "martelingen" wel tussen haakjes zetten, het HHC beschikt toch over onomstotelijk schriftelijk bewijs compleet met handtekeningen. Jawel, gewoon hier in Nederland.

In 2013 melden de onderzoekers van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek-en Documentatiecentrum) van het Ministerie van "Veiligheid" en Justitie in hun rapport 7 dat "het verlies van veiligheid" in de EBI actueel is (lees: dus onveilig). Verder lijden zij vooral aan de inbreuk op hun intimiteit. "Zij hebben last van de spanning tussen het gebrek aan privacy waaraan zij onderhevig zijn en de geheimhouding die het personeel laat bestaan over hun handelen." (lees: dat wat het personeel met ze uitspookt.)

Op verzoek van nabestaanden van de hier besproken persoon
heeft het HHC besloten dat deel van dit artikel te verwijderen.


author: Ton   |   published: 12.09.2015   |   updated: 20.04.2016   |   comments: allowed

??.??.20??
Baybaşin vs. Nederland
Onderzoek vermogen
Gerechtshof Den Bosch
 
06.02.2016
Baybaşin vs. Nederland
Conclusie AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014