Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

De gevangenis
Levenslang
Beste bezoekers,

Van u krijg ik e-mails met vragen binnen, waarom er geen nieuwe artikelen zijn verschenen dit weekend. Welnu, ik kan u geruststellen. Nee, ik ben niet op vakantie.

En nee, ik zit deze keer ook niet in de gevangenis. Maar zoals u uit het laatste artikel levenslang kunt opmaken ben ik op het ogenblik wel bezig met de gevangenis.

Sterker nog ik ga binnenkort naar de gevangenis. Dat stond aanvankelijk voor morgen gepland, maar is verplaatst naar donderdag. U zult denken dat ik blij ben dat ik nog twee dagen extra van mijn vrijheid kan genieten. Inderdaad komen die twee dagen mij goed uit. Maar het zit wel iets anders.

Talk 2 Myra
In haar radioprogramma in de uitzending van 22.07.2013 sprak talkhost Myra met de levenslang gedetineerde Baybaşın in de gevangenis te Nieuwegein. Het was inmiddels de vijfde keer dat Myra aandacht besteedde aan deze zaak. Op het hele verhaal kom ik nog uitgebreid bij u terug. Maar als u wat achtergrond info wilt opfrissen kunt u bijvoorbeeld enkele oude artikelen lezen.

Op deze site vindt u die van 26.01.2013 en 27.02.2013. Maar op de site van mr.drs. Bou (boublog.nl) vindt u werkelijk een zeer uitgebreide schat aan informatie hierover, inclusief het laatste interview met Myra, aangevuld met commentaar.

Ik ben zeer geraakt door twee recente gebeurtenissen. Zoals u in de uitzending kunt horen, kwamen er twee mensen met een formulier namens het ministerie van justitie, dat Hüseyin Baybaşın alleen nog maar hoefde te ondertekenen. Op het stippellijntje bij het kruisje. Nee hoor, zijn advocaat hoefde het echt niet eerst na te lezen. Terecht weigerde Baybaşın dat.

Een tweede punt dat me opviel is niet alleen de weigering te tekenen, maar ook het geen behoefte te hebben aan het indienen van een gratieverzoek aan ... De Koningin! Nou hebben we die helemaal niet meer, althans geen Beatrix-bij-gratie-Gods. Ook al zijn er nog rechters die wel namens haar rechtspreken, er zijn ook weer andere rechters die niet namens haar willen rechtspreken. De nieuwe Koningin bedoel ik dan. En een spontane gratie ter gelegenheid van de troonswisseling zat er ook niet in.

Maar Baybaşın was heel resoluut: "Die corrupte ambtenaren hebben mijn leven vernield. Ik wil dat ze zich voor de rechter moeten verantwoorden." Zo gemakkelijk laat hij ze er dus niet mee wegkomen. En dat vond ik bijzonder. Het principe prevaleert boven het eigenbelang. En dat zegt ook wat over zijn schuldgevoel. Wat hem is aangedaan verdient deze man (niemand overigens) niet. En de misdadigers die dit op hun geweten hebben zullen voor de rechter worden gebracht.

Baybaşın special
Ik ben de afgelopen dagen dan ook aan het speuren en lezen geslagen. Rechtbankverslagen, krantenartikelen, blogs en andere websites. Een enorm karwei, want er ligt een berg aan informatie die niet allemaal even betrouwbaar is.

Met dit project zal ik de komende dagen dan ook nog wel zoet zijn. Maar u kunt het concept wel vast lezen. De nadruk ligt op concept. Het is een work-in-progress en er moet nog veel worden aangevuld en geverifiëerd.

Vanuit dit onderzoek had ik voor morgen, samen met Robert Hörchner, een afspraak staan om Baybaşın te gaan bezoeken in de gevangenis in Nieuwegein. Zijn advocate mr. Adèle van der Plas had mij al aangemeld, geregistreerd en de gegevens doorgegeven. Klaarblijkelijk is het helemaal niet zo eenvoudig om in de gevangenis terecht te komen. Niet als dader, maar ook niet als bezoeker.

Het goede nieuws: morgen gaat adcocate Adèle samen met rechercheur Klaas Langendoen naar Baybaşın. Vandaar dat mijn bezoek is uitgesteld tot donderdag. En dat geeft u de gelegenheid om eventuele vragen voor Baybaşın nog aan mij door te geven. Daarbij is wel een kleine kanttekening: Ik heb inmiddels al meer dan twintig vragen liggen. En ik mag geen papier of pen meenemen in de gevangenis, en kan dus ook geen notities maken. Dat is de Nederlandse interpretatie en niveau van een fair trial. Dat je binnen justitie geen informatie mag vast leggen wisten we al. Juristen zijn niet gek: alles wat je vast legt kan tegen ze worden gebruikt. Alleen de officiële informatie mag naar buiten komen, en daar "zorgen" onze MSM al voor. ..author: Ton   |   published: 29.07.2013   |   updated: 29.07.2013   |   comments: allowed

complotarchivecommunityliteraturesources