Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Rapport van Traa

In het Kamerdebat van 07.04.1994 (20 jaar later dus!) over de opheffing van het InterRegionaal Rechercheteam (IRT) Noord-Holland/Utrecht nam de Kamer de motie Dijkstal 1 (VVD) c.s. aan inzake de parlementaire enquête opsporingsmethoden (07.04.1994 - 01.02.1996). JD-tv heeft er een samenvatting van op Youtube™ gezet 2.

00:00De commissie van Traa doet aanbevelingen om de opsporing beter te regelen. Die aanbevelingen worden grotendeels overgenomen door de Tweede Kamer en het Kabinet.
00:09Het is niet voor niks, en dat hebben we ook niet toevallig gekozen, dat we spreken van een crisis in de opsporing. Er is meer aan de hand dan een incident. Er moet anders gewerkt worden.
00:22En dat kan niet anders dan hoogst ernstig worden genomen, ook door het Kabinet.
00:31Het is aan de ene kant volstrekt duidelijk, wie ons rapport leest, dat het met het vertrek van één procureur-generaal niet opgelost is. Het moet ú aan de andere kant ook volstrekt duidelijk zijn dat de commissie niet de interim-manager is op het Ministerie van Justitie.
00:52Ja, als u nou begint te praten over een bende dan gaat mij dat toch te ver. Het Openbaar Ministerie is een organisatie waarin duidelijk fouten zijn gemaakt. Laten we daar niet omheen draaien. Maar het is een organisatie met heel veel hele goede mensen.
01:06Het rapport van de commissie van Traa is schokkend. Maar het kan nog erger, meldt de RijksRecherche in een rapport over politie en justitie in Haarlem. Maar liefst vijf miljoen gulden misdaadgeld gebruikt door de rechercheurs Langendoen 3 en Van Vondel. Zij worden nu zelf vervolgd door justitie. Hun bazen blijven buiten schot. Dit tot woede van de Tweede Kamer. Om uit de problemen te komen verzint minister Dijkstal een list: de Politiecarrousel. Falende politiebazen hoeven niet te vertrekken. Nee, alle hoofdcommissarissen moeten verplaatst worden.
01:39Dan bedoel ik van alle korpsen. We hebben 26 korpsen in Nederland. Dus behoudens een aantal waar mensen net benoemd zijn geldt dat dus eigenlijk voor al die andere korpsen.
01:48Een aantal politiechefs wordt inderdaad verplaatst. Een paar officieren van justitie krijgen een andere baan. Maar op het leiding gevende niveau wordt niemand ontslagen.
01:58Daar waar organisaties falen heeft niemand schuld. En de partij van de arbeid fractie vindt dat een onbevredigende conclusie 4.
02:06De Tweede Kamer mokt. Maar de regeringspartijen (PVDA-VVD-D66, red.) accepteren dat er geen koppen zijn gaan rollen. Veel ging er fout bij justitie. Maar dit jaar worden wel Nederlands meest gezochte drugscriminelen aangepakt. De bende van Etiènne U. wordt opgerold. En met veel vertoon begint, met gebruik van omstreden kroongetuigen, het proces tegen Johan V., alias de Hakkelaar. De grote vraag blijft of justitie, na de IRT-affaire en de nieuwe regels van Van Traa, de grote drugsbazen ook echt veroordeeld krijgen.

Meer lezen:
21.08.2013 HHC-weblogOfficieel crimineel
20.08.2013 NU.nlEd van Thijn: 'Kabinet heeft niets geleerd van IRT-affaire'


Rapport
van Traa


Rapport
RCID


Rapport
Kalsbeek  -  De Nederlandse drugshandel
Na de Tweede Wereldoorlog werd door de CIA het project GLADIO 5 opgezet. Het zou gaan om een "stay-behind" netwerk dat de beschikking had over diverse verborgen wapendepots. Deze zouden later in handen vallen van de zogenaamde Delta-groep, waartoe o.a. Etienne Urka en Mink Kok behoorden. Met deze laatste zou Fred Teeven in 1998 ook al een deal 6 hebben gesloten. Peter R. de Vries 7 vertelt meer over de wapenhandel:1953 Klaas Bruinsma ("De Lange") werd geboren als een zoon van de DGA van de frisdrankfabriek Raak™.  
1970 Hugo Ferrol was in die tijd de belangrijkste handelaar in Nederland. Maar Klaas Bruinsma handelde al vanaf zijn middelbare school tijd in hasj. Op 16 jarige leeftijd wordt hij voor het eerst aangehouden. Hugo Ferrol8
1974 Klaas Bruinsma gaat fulltime in de drugshandel. Hij organiseerde grote hasj transporten vanuit Pakistan. Klaas Bruinsma9
1976 De in Paramaribo geboren Etienne Urka zou de regering getipt hebben dat Molukkers 10 Koningin Juliana wilden gijzelen. Tegelijkertijd speelde de Lockheed en Northrop affaire van de van wapenhandel en mensensmokkel beschuldigde prins Bernhard. Gijzeling Juliana 11
1977 Thea Moear scheidt van Hugo Ferrol en gaat met Klaas Bruinsma verder. Zij doet de financiën en betaalde de huurmoordenaars. Thea Moear12
1978 Etienne Urka treedt toe tot de organisatie van Klaas Bruinsma. Etienne Urka13
1979 1e veroordeling Klaas Bruinsma.  
1983 2e veroordeling Klaas Bruinsma nadat hij was neergeschoten in een vuurgevecht met meerdere slachtoffers. Daarvoor kreeg hij aanvankelijk 5 jaar, later in hoog beroep teruggebracht tot, 3 jaar gevangenisstraf.  
1985 André Brilleman , de lijfwacht van Klaas Bruinsma, wordt geliquideerd. André Brilleman14
1986 Klaas Bruinsma wordt vrijgelaten en past zijn organisatie aan. Eind jaren 80 was hij de grootste drugshandelaar van Europa.  
1987 Hugo Ferrol werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor handel in cocaïne en heroïne, maar kwam na 10 maanden al weer vrij.  
1989 Mabel Wisse-Smit heeft een relatie met Klaas Bruinsma. Dit wordt door lijfwacht da Silva bevestigd in een interview 15 met Peter R. de Vries Mabel Wisse-Smit16
Charlie da Silva17
1990 Klaas Bruinsma zet NFL 6 miljoen per dag om. In Leusden ontdekt de politie 45.000 kg zwarte Pakistaanse hasj (waarde 400 miljoen). Etienne Urka neemt de organisatie van Bruinsma over, samen met de Engelsman Roy Adkins , die vervolgens wordt doodgeschoten.

Roy Adkins18
1991 Klaas Bruinsma wordt geliquideerd door Martin Hoogland (in opdracht van Johan Verhoek aka de hakkelaar) of door de Joegoslaaf Branco Marianovic. Martin Hoogland19
1992 IRT begint met de operatie Delta gericht tegen de organisatie van Etienne Urka. Het Sitoci en 4M onderzoek start. Er wordt door de Nederlanders een afluisterpost in Istanbul opgericht. begin IRT-affaire
1993 Hoogland kreeg 20 jaar. De IRT wordt opgeheven.
De Amerikaan Steve Brown 20 stopt met zijn coffeeshopketen "The Happy Family" en heeft 3 maanden onschuldig vastgezeten, is daarvoor gerectificeerd 21 en schadeloos gesteld. Brown was zelf ook het slachtoffer van aanslagen en wilde recht doen voor zijn vermoorde vriend Tony Hijzelendoorn.
Steve Brown22
1994 De Commissie-Wieringa wordt ingesteld. Volgens het rapport-Wierenga was het IRT ten onrechte opgeheven, hoewel uit de IRT-enquête bleek dat grote hoeveelheden harddrugs door de Amsterdamse politie en justitie waren doorgelaten.
IRT Amsterdam: In het Jaarverslag van de justitiële dienst van de Koninklijke marechaussee 1994 is sprake van 49 gecontroleerde afleveringen binnen Nederland naar 18 verschillende andere landen. bron: 10.5.3. Bij het LCGO zijn in de periode van begin april tot 27 oktober 1995, 5 nieuwe uitgaande verzoeken gemeld en 4 vervolgverzoeken. Een voorbeeld is bekend waarbij meer dan 15.000 kg marihuana uit Colombia was ingevoerd in Rotterdam. De C.I.D.-Kennemerland had een sap-firma als frontstore in Zuid-Amerika bron: 10.5.5.
HIK Rotterdam: Het Duitse jongetje Manuel Schadwald 23 verdwijnt en wordt in het Haagse pedofielen circuit ontdekt. Maar de politie laat hem (dood)gaan.
Ko Wieringa24
IRT Amsterdam
HIK Rotterdam
1995 De Turk Hüseyin Baybaşin richt de Koerdische Partij in Ballingschap op in Brussel, wordt gearresteerd op de Nederlandse grens en vraagt asiel aan.

Nederland sluit een deal met Turkije
Hüseyin Baybaşin25
1996 Corruptiebeschuldigingen richting het Nederlandse politiekorps Amsterdam over drugshandel door de politie zelf(!) en infiltratie in de mafia. Maar ook de Turkse overheid zat in de mafia, zo bleek uit het Susurluk-incident.
Susurluk schandaal: Het ontstond doordat bij een auto-ongeluk 22, bij Susurluk (Balıkesir) Turkije, bleek dat de Turkse overheid, het leger en de maffia, samen in één auto zaten. De slachtoffers waren: adjunt commisaris van de Istanbul politie, een Parlementslid die leider was van een sterke Koerdisch clan en de leider van de Grijze wolven, Abudllah Çatli. De in Nederland verblijvende Turkse ÖHD-agent Hüseyin Baybaşin had veel inside informatie en moest worden uitgeschakeld.
Rapport van Traa26
Susurluk
1997 Het Rolodex onderzoek start naar pedofiele netwerken in Amsterdam. De onderzoeker Maarten van Traa (van de IRT-affaire) krijgt een "ongeluk".

Fred Teeven sluit een deal met Bruinsma 27
Maarten van Traa         
(1945-1997)
1998 Etienne Urka krijgt zes jaar, en wordt in hoger beroep vrijgesproken.
Hüseyin Baybaşin krijgt 20 jaar, in hoger beroep omgezet in levenslang.

Fred Teeven sluit een deal met Mink Kok 28
Invloed Koningshuis?
1999 Robert Hörchner wordt opgepakt wegens vermeende drugshandel, net als Hüseyin Baybaşin, op basis van vervalste telefoontaps, op het zelfde moment (en bij dezelfde rechtbank) dat het tapschandaal speelde. Robert Hörchner29
2002 Fred Teeven sluit een deal met Cees Helman 30  
2004 Martin Hoogland wordt op 47 jarige leeftijd geliquideerd.
Mabel Wisse Smit trouwt met Prins Friso.
Edwin de Roy van Zuydewijn wordt kaltgestellt.

prinses Mabel31
De Roy-Zuydewijn32
2005 John Mierenmet wordt in Thailand doodgeschoten. John Mierenmet33  -  De Turkse drugshandel

De Nederlandse drugshandel stond natuurlijk niet op zichzelf. Op de Nederwiet na is Nederland een import- en distributieland. De grondstoffen moesten uit het buitenland komen. Naast Zuid-Amerika (de "sap-man") was/is ook de regio Afganistan belangrijk voor de productie. Het transport verliep via Turkije. En de Turkse overheid zou daar, net als de Nederlandse overheid, tot over hun oren in zitten.

In 1988 keerde de Koerd Baybaşin, via een spionnen uitruil 40 met Engeland, weer terug naar Turkije. Kort daarna zou hij de drugshandel aan de kaak stellen. Zijn klokkenluiderstatus leverde hem martelingen op, waarna hij vluchtte naar Zuid-Afrika. Op uitnodiging van de Engelse overheid keerde Baybaşin opnieuw terug naar London. Via een list, geïnitieerd door het Nederlandse Ministerie van Justitie en met medewerking van de crimineel Joris Demmink, werd Baybaşin levenslang gevangen gezet. Als Enemy of the State (lees: gevaar voor corrupte individuen) werd hij (en is nu al 19 jaar) een politieke gevangene.

In het "Rapport Langendoen" 41 heeft de oud-IRT-rechercheur een en ander beschreven. Zie ook de Roestige Spijker verhoren 42.

Het HHC heeft al veel geheime informatie hierover gepubliceerd, waaronder vertrouwelijke Turkse rapporten en het artikel "Joris, Winnie en de Franse Senaat" 43.

Nog meer lezen: (bekijk ook de links in de publicaties)
30.08.2013 HHC-weblogDrugs onderzoek setup
14.09.2013 HHC-weblogDrugs maffia moorden
19.11.2013 HHC-weblogCold case Kerstavond 1995
(NB: de blauwe blokken kunt u openklappen door op de pijl rechts te klikken)
author: Ton   |   published: 13.03.2015   |   updated: 13.03.2015   |   comments: allowed

23.03.2015
Baybaşin vs. Wladimiroff
Uitspraak
Raad van Discipline
Den Haag
 
??.??.20??
Baybaşin vs. Nederland
Conclusie AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 
??.??.20??
Baybaşin vs. Nederland
Onderzoek vermogen
Gerechtshof Den Bosch
 

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014