Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

De ambassade
Deze week stonden er drie berichten in de krant. Ze gingen over zaken die spelen tussen Turkije en Nederland. De commentaar optie was uitgeschakeld, dus een toelichting, correctie of opinie bij het bericht plaatsen was niet mogelijk. En dat terwijl de Telegrof toch heel wat correctie en nuancering kan gebruiken. Maar gelukkig zijn er de alternatieve media die u wel meer informatie bieden. Welkom!

Kamer wil gedegen onderzoek Turkije
Telegraaf 25.06.2013
De Tweede Kamer wil een "gedegen" en "onafhankelijk" onderzoek naar de onderdrukking van de recente protesten in Turkije. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de toezegging gekregen van zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoğlu dat er een onderzoek komt. De Kamer vindt dat het onderzoek zwaar moet wegen bij het besluit van de EU of er in het najaar weer toetredingsonderhandelingen met Turkije worden geopend.

Met mijn postings enkele dagen eerder over diplomatie en de EU-summit had ik de Kamerleden verzocht om toe te zien op bescherming van de mensenrechten. Het is goed te weten dat onze Kamerleden wel naar het volk luisteren (zolang ze nog in de kamer zitten). U als burger, kunt dus weldegelijk invloed uitoefenen. Zolang het belang maar groter is dan alleen uw eigen belang!

In mijn posting van gisteren over de staatsgrenzen zijn al wat problemen over mensenrechtenschendingen benoemd. In de moderne mondiale, globaliserende wereld passen grenzen eigenlijk niet meer. Landen hebben, ondanks hun opgeëiste soevereiniteit, verantwoording aan elkaar af te leggen. En al helemaal in het kader van internationale verdragen als het EVRM en het IVRK. Mijn mening is dan ook dat premier Erdoğan volkomen terecht vragen stelde over Yunus. Of de USA senate over de kinderhandel in Nederland. En omgekeerd is het volkomen terecht als onze minister van BuZa vragen aan Turkije stelt over de nalaving van de mensenrechtenverdragen aldaar. Dat gaat over het eigen volk in egen land, maar zeker over de eigen staatburgers in andere landen. De overheid dient voor hen op te komen en toe te zien op naleving van de verdragen.

Dat is ook de verwachting van staatsburgers in het buitenland. Dat hebben we meegekregen uit de Hollywood films. Als je bij je arrestatie roept "You can't do that, I am an American citizen", dan wordt verwacht dat Navy Seal team 7 direct in de helicopters springt om je te ontzetten. De werkelijkheid is toch wel héél anders.

Hans Koops in een Turkse hel
Telegraaf 28.06.2013
Turkse hel voor Nederlander
door Alex de Vries

Niet alleen tegen demonstranten op het Taksimplein in Istanbul gebruikte de Turkse politie onlangs keihard geweld. De Nederlander Hans Koops weet er inmiddels ook alles van. "De zwaar zieke Koops wordt door een agent in burger op de schouder getikt. Het is het begin van een dagenlange nachtmerrie van vernedering, uitputting en zware mishandeling. Daarna wordt hij zonder pardon het land uitgegooid."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is van alles op de hoogte, maar wil zich "niet mengen in de rechtsorde van een ander land". Een zegsman laat weten dat het "ministerie zeer met de heer Koops meevoelt. We hebben echter alles voor hem in het werk gesteld". De Turkse ambassade in Den Haag weigert commentaar.

Ik herken het verhaal van Hans...

Uit de film Midnight Express.

Maar niet uit de praktijk. Althans niet alles. Wel het deel over de ambassade, maar daar kom ik op terug.

Zo heeft vorige maand nog een Nederlander contact met mij opgenomen omdat hij gearresteerd was doordat hij "stenen die hij op het strand had gevonden" het land uit wilde "smokkelen". De man zit nog steeds vast in Turkije. Iemand die verdacht wordt van "drugssmokkel" komt het land echt niet uit!

Mijn ervaring met de Turkse politie (en ik heb twee jaar lang vrijwel wekelijks op het politiebureau of in de rechtzaal gezeten) is volkomen anders, zoals ik in mijn verslag of boek beschrijf. En daarnaast ken ik via mijn team van advocaten nog heel wat meer (internationale) praktijkvoorbeelden.

Maar deze blog gaat niet over Hans (die ik niet gesproken heb of wederwoord heb geboden, omdat ik niet weet hoe ik hem moet bereiken.) Dus ik zal me beperken tot wat standaard procedurele zaken. Wat in ieder geval wel lijkt te kloppen is "Er kwam een advocaat bij, maar die deed niets en blijkt achteraf namens mij papieren te hebben ondertekend waarvan ik de inhoud niet kende." Je hebt namelijk het recht op een (piketdienst) advocaat. Die moet jouw rechten waarborgen (wat iets anders is dan beschermen).

Bij mijn eerste arrestatie ging het precies zo. Hij sprak geen Engels, maar ik gelukkig wel een paar woorden Turks. Hij beschikte zelfs niet over een visitekaartje, wat ik hem vroeg, opdat ik hem achteraf zou kunnen bereiken. Een juridisch document lezen is in je moederstaal al lastig, laat staan in het Turks. Ik heb mijn echte/nieuwe advocaten later dan ook een nieuwe (door mij goedgekeurde) verklaring laten opnemen/deponeren.

Aan een ieder die naar Turkije reist kan ik dan ook aanraden om vooraf het nummer van een Engels sprekende, goede, maar vooral betrouwbare advocaat in je telefoon te hebben staan. Want onder stress eentje opzoeken in de gouden gids gaat niet lukken.

Net als de ambassade hebben ook zij zich te beperken tot de mogelijkheden binnen de wet, en kunnen ze geen ijzer met handen breken. Maar het is wel goed om te weten dat ze aan jouw kant staan, en niet zijn omgekocht door de tegenpartij. Het hier links genoemde kantoor is van een professor internationaal recht. Zij doen al mijn zaken en hebben tot nu toe nog niet een verloren.

Buitenlandse Zaken moet flexibel worden
Telegraaf 28.06.2013
Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet flexibel worden. Aan het gebruik dat diplomaten na 4 jaar naar een nieuwe post verhuizen, komt een einde. Flexibiliteit wordt het sleutelwoord bij de nieuwe aanpak.

De consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland gaat ook op de schop. Die gaat zich vooral richten op "extreme noodsituaties". Er komt een noodnummer voor Nederlanders in nood, dat 24/7 te bereiken zal zijn.

Ook hierover valt heel veel te zeggen. In mijn geval ken ik de ambassade van buiten en van binnen. En ook de ambassadeur en veel van zijn medewerk(st)ers ken ik persoonlijk. We kwamen bij elkaar op de koffie en de borrel.

Dus mijn verwachtingen, of beter gezeg: mijn hoop, dat de ambassade je in het buitenland kan en zal steunen was aanwezig. En inderdaad kunnen ze wel iets doen. Maar met de nadruk op "iets", wat bijna hetzelfde is als "niets". In ieder geval proberen ze (op de Hollands-diplomatieke manier) wel wat te doen. En ze zijn nog steeds voor mij bezig, dus ik kan nog geen finaal oordeel geven. Wel denk ik dat ik over over de interpretatie van het concept "extreme noodsituaties" met minister Timmermans van mening verschil.

En het Turkse consulaat in Nederland daar hoeft u al helemaal geen verwachtingen van te hebben. Die zijn er namelijk niet voor de Nederlander in Turkije, maar voor de Turken in Nederland. En zij hebben zich daar bijzonder goed geïntegreerd en de gewoonten van de Nederlandse ambtenaar overgenomen. De nummertjes-automaat, de vul-dit-formulier-in, het don't-call-us-we-call-you, het we-moeten-wachten-op-Ankara en het door de Telegraaf beschreven: geen commentaar.

Als minister Timmermans en zijn internationale collega's behoeften hebben aan advies voor de herstructurering dan kan ik ze aanraden om eens consumentgericht te gaan denken. De door de telegraaf beschreven "Apenrots" met hun alpha-males, zijn slechts alpha zolang ze zich achter hun (gesloten) loket kunnen verschuilen. Zet ze neer in de jungle, die de internationale politiek is, en ze zijn prooidieren die direct worden verslonden.

Internationaal recht
Ik heb internationaal recht gestudeerd, maar ik heb het nooit begrepen. Het lijkt een beetje op het koldermodel. Veel gepraat, vergaderen, verdragen tekenen, staten bezoeken, borrelen en banketten, lachen, handenschuddende foto's voor in de krant.

Het lijkt allemaal wel goed te komen. Behalve dan als je slachtoffer bent. Slachtoffer van Japanse en Nederlandse ereschulden of Srebrenica of de inlichtingendiensten.

Op papier lijken de mensenrechten goed geregeld. Maar zodar het erop aankomt en je ze daadwerkelijk opeist, dan zijn er plotseling de "kleine letterjes", die iedereen over het hoofd ziet. Net als met de goudvoorraad in de banken: het is van u, maar u kunt het alleen niet opvragen. Want dan bestaan uw rechten in een keer niet meer.

De rechters van het Europese Hof oordeelden als volgt:

Toen de VN immuniteit werd toegekend, is er ook afgesproken dat er een internationaal compensatiemechanisme moest komen voor mensen aan wie door de VN schade is toegebracht, maar dat is er nooit gekomen.

Volgens het hof leidt een zware schending van de mensenrechten, zoals met de genocide na de val van Srebrenica is gebeurd, er niet automatisch toe dat een civiele schadeclaim voorrang heeft boven de volkenrechtelijke immuniteit van de VN.

Dit keer is het géén kip-ei verhaal. Het volk was er eerst. De regering is door hen secundair gekozen. Op het moment dat een regering het volk (en haar behoeften en rechten) niet erkent bestaan ze automatisch zelf niet meer. Dat kan geregeld worden via de stembus, via een Europese lente of uiteindelijk (over twee weken al) via een Quatorze Juillet. Maarja, dan zijn ze weer op "zomerreces". De crisissen (financieel en mensenrechten) kunnen wel even wachten...



Gerelateerde informatie:
09.02.2013 weblogKindermishandeling en de Helsinki Commissie
21.03.2013 weblogHet Turkse Complot
23.03.2013 weblogBlijf van onze kinderen af
06.04.2013 weblogLentekriebels
02.06.2013 weblogOverheidsexecuties
18.06.2013 weblogKlokkenluiders
19.06.2013 weblogThe Telegrap
20.06.2013 weblogDiplomatie
23.06.2013 weblogEU-summit June 26
28.06.2013 weblogKind ontvoerd

bookNot without my daughter (anno 2012) a father's version
youtubeMidnight Express
websitewww.bilgintiryakioglu.av.tr

25.06.2013 TelegraafKamer wil gedegen onderzoek Turkije
28.06.2013 TelegraafTurkse hel voor Nederlander
28.06.2013 TelegraafBuitenlandse Zaken moet flexibel worden
27.06.2013 NU.nlMoeders van Srebrenica verliezen rechtszaak
23.04.2013 blogJim Sinclair: "Banken willen goud niet vrijgeven"




author: Ton   |   published: 29.06.2013   |   updated: 29.06.2013   |   comments: allowed

complotarchivecommunityliteraturesources