Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

De relatie tussen Turkije en Nederland
ISTANBUL - Van een van onze verslaggevers:
De relatie tussen Turkije en Nederland bestaat al 400 jaar. De relatie is altijd vrij goed geweest. Tot 1995. Daarna werden de verhoudingen wat "stroever", zoals het NRC in 2007 stelde. De oorzaak van die verslechterende verhouding kan worden gezocht in de positie van Nederland en haar gebrekkige diplomatieke vaardigheden.

In 1995 gebeurden er namelijk een paar relatie beïnvloedende zaken. Niet alleen zou in dat jaar een Nederlandse topambtenaar betrapt zijn tijdens een illegale sex-party in Bodrum, maar in dat jaar werd ook de Koerdische Regering in Ballingschap opgericht, was Nederland een vrijhaven voor PKK-leden, en deed Nederland (net als Engeland) IRT-onderzoek naar de betrokkenheid van de Turkse overheid in drugssmokkel. En alsof dat nog niet genoeg was kwam Nederland met haar belerende vingertje ook nog eens even vertellen wat zij denken van de Armeense kwestie.

Daar hebben de Turken helemaal geen behoefte aan. Veel liever vertellen ze ons hoe we met kinderen en geloof moeten omgaan. En niet alleen premier Erdoğan predikt zijn overtuiging, maar ook bijvoorbeeld de Gulen-beweging. Voor meer achtergrondinformatie wordt u verwezen naar de publicaties van Peter Edel, de blogreeks over Turkse spionnen, clans en de Grijze wolven. Laten we het maar samenvatten als volgt: Er gebeurt meer dan dat u weet of wilt weten, en wat onze overheid graag zo wil houden.


Volkert van der G.
Op 18.07.2003 werd Volkert van der G. in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar, in tegenstelling tot de eis tot levenslang wegens de moord met voorbedachte rade op de de vermoedelijke nieuwe premier van Nederland. Nu is een premier inferieur t.o.v. een koning en dus is de straf navernand lager uitgevallen. Het arrest is gewezen door de negende meervoudige strafkamer van het gerechtshof te Amsterdam, waarin zitting hadden mrs. Chorus, IJland-van Veen en Scholten, in tegenwoordigheid van mr. Van Stein Callenfels als griffier, waarvan alleen Scholten nog is terug te vinden in de namenlijst.

Het vonnis heeft mij in zoverre verbaasd dat een man als Baybaşin wel veroordeeld is tot levenslang, terwijl een bewezen en voor iedereen zichtbare politieke moord binnen Nederland, met een enorme sociale impact, als relatief onbeduidend is afgehandeld. Maar goed, ik ben geen rechter en vind wel meer uitspraken van deze lieden apert en evident onbegrijpelijk. (Niet dat ik denk dat dit aan mij ligt overigens.)

Maar wat mijn oog trok in deze zaak was de verklaring (althans volgens de Telegraaf) dat Volkert al vaker met verlof zou zijn geweest. Onder staatssecretaris Albayrak. Dat vraagt om nader onderzoek en ik zal u verderop uitleggen waarom. Helaas vind ik in het rapport van de RSJ enkel de datum 21.02.2007 terug. Ik kan de eigen verklaring van Volkert dus niet verifiëren, en of de verklaring van Jorn Jonker van de Telegraaf wel betrouwbaar is, nog minder. Ook de papieren versie van de Telegraaf gaf daar verder geen verduidelijking in. (Alweer € 1,60 verspild.)


Albayrak
De reden waarom ik dit interessant vind kan ik u eigenlijk nog niet goed uitleggen. De opbouw en volgorde van het verhaal van Baybaşin raakt hierdoor verstoord. Anderzijds, nunc aut nunquam. Nu of nooit.

Ik ben namelijk op de Albayrak-clan gestuit tijdens mijn onderzoek naar de achtergronden van de Baybaşin veroordeling. Als u deze serie niet gevolgd heeft vindt u die terug in het overzicht hieronder (even openklappen op het pijltje).

Meer informatie over de zaak Baybaşin

Baybaşin was een informant voor de Britse regering, maar werd in 1995, op verzoek van Turkije, door Nederland hier naar toe gelokt, opgepakt en uitgeleverd aan Turkije. Totdat de rechter een stokje stak voor deze uitlevering. Sindsdien (24.12.1995) kan hij Nederland niet meer verlaten en zit hij een levenslange straf uit voor een moord die door iemand anders is gepleegd in Turkije en voor drugshandel die eveneens door anderen is gepleegd, maar hem in zijn schoenen is geschoven. Met, naar het zich laat uitzien, hulp van binnenuit door de Nederlandse overheid.

In 2006 ontdekken de Turkse journalisten een beerput in relatie tot de Nederlandse justitie. Er zou bewijs zijn over de chantage door Turkije van Nederland d.m.v. het Demmink-dossier. Tegelijkertijd deed de Turks/Nederlandse Nebahat Albayrak een gooi naar het lijsttrekkerschap van de PVDA (en daarmee naar het destijds beoogde en volgens de pollen zelfs haalbare) premierschap.

Volgens wikipedia werd ze al in 2002, het jaar waarin JD SG werd, genoemd als minister, maar de PVDA kwam toen niet aan de macht. Maar na de ontdekking van de belastende informatie trad Nebahat Albayrak, in het Kabinet Balkenende IV (22.02.2007 - 14.10.2010), alsnog aan als staatssecretaris van justitie. Kort daarna, op 23.06.2007, wordt de betreffende journalist op het vliegveld naar Nederland toe tegen gehouden en zijn laptop en al zijn documenten worden in beslag genomen. De man is later mishandeld en het HHC heeft hierover met hem contact gehad.

Ook haar nicht Nurten werd in 2001 zomaar directeur van het COA, het Centraal Orgaan Asielzoekers tegen een jaarsalaris van € 273.000. Dat is in zoverre relevant, omdat nu juist het IND en haar tolken in opspraak waren, wegens politieke verstrengelingen met Turkije.

Maar niet alleen in Nederland heeft de Albayrak-clan een bijzondere positie weten te verkrijgen, geheel in de lijn van de Gulen-Hizmet doctrine, maar ook in Engeland zouden ze een cruciale rol hebben gespeeld in de Baybaşin affaire. En dat is niet iets wat achteraf verzonnen wordt maar al in 2002 in de Engelse media is verschenen, nog voordat Albayrak in Nederland op het netvlies stond. De Albayrak familie was namelijk eigenaar van het restaurant in het Haringey incident. En om de implicaties daarvan te begrijpen moet ik u nog meer achtergond geven over hetgeen reeds is aangesneden in het artikel over de Grijze wolven en hun doelstellingen. Zijn er parallellen met het Volkert van der G. schandaal? Dat is voor een volgend artikel.




author: Ton   |   published: 03.10.2013   |   updated: 03.10.2013   |   comments: allowed