Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Disclaimer
BELANGRIJK: De dagelijkse bezoeker kent mijn bijzondere band met Turkije. En ook mijn bijzondere positie in dat land. Gezien de persoonlijke en internationale implicaties wil ik vooraf stellen dat hetgeen hier wordt weergegeven niet de persoonlijke mening is van de auteur. Ik heb geen enkele politieke geëngageerdheid binnen Turkije, noch in Nederland. De hier beschreven feiten komen uit diverse internationale bronnen (met vermelding) en als er al enige subjectiviteit in zit dan is dat die van de geciteerde bron.


Inleiding

Het huidige Turkije is pas in 1921 gesticht door Mustafa Kemal Atatürk, de man op het schilderij achter president Abdullah Gül. Turkije is het Bijbelse land van de Eufraat en de Tigris, het aardse paradijs en bakermat van de Westerse beschaving. Het vormt tevens de scheiding tussen Europa en het Midden-Oosten. Atatürk heeft letterlijk deze scheiding ingevoerd middels het secularisme: 1 de scheiding van geloof en politiek (Kerk en Staat). Vanuit Westerse ogen vormt het daarmee het rolmodel voor het hele Midden-Oosten, een regio die mede door de olie essentieel is in de huidige energieslurpende era.

Turkije is een belangrijke bondgenoot. Met name voor Amerika die niet alleen vliegbasissen gebruikt voor luchtruimbeheersing maar ook op technologisch vlak nauw samenwerkt met Turkije. Ook Nederland heeft een bijzondere band met Turkije. Militair gezien staan onze patriots daar. Economisch gezien hebben wij niet alleen een 400 jarige diplomatieke relatie maar zijn er ook veel investeringen door Nederland (en ook de EU) gedaan.

Persoonlijk heb ik daar bezittingen, maar ook grote investeringsmaatschappijen als het Utrechtse Corio 2 hebben daar complete shopping-malls, het Redevco 3 van Wolter Brenninkmeijer investeert daar en brengt grote internationale huurders aan, maar ook Real-Estate via "the Dutch Sandwich" 4 of zelfs gewone toeristen met een appartement aan zee hebben daar financiële belangen. Destabilisering in Turkije heeft daarmee effect voor de rest van de wereld.

Op zijn beurt is Turkije weer erg afhankelijk van de rest van de wereld. In het december artikel "Grenzen van Europa" 5 dacht de Turkse minister van Europese Zaken Egemen Bağis een week voor zijn gedwongen ontslag nog dat hij "invincible" was. Het bleek niet waar te zijn. Turkije is juist buitengewoon afhankelijk van de rest van de wereld voor haar economie, en dankt haar huidige positie aan het buitenland. Het land ontkomt er niet aan daar rekening mee te houden.

En niet te vergeten waar alle huidige Turks-Nederlandse problemen mee zijn begonnen: de politieke invloed van Turkije in Nederland met trefwoorden als Joris Demmink, Hüseyin Baybaşin, de IRT-affaire en ga zo maar door. In het archief 6 van het afgelopen jaar kunt u menig publicatie hierover vinden, waaronder die over Fethullah Gülen 7, de Grijze Wolven 8, IND-spionnen 9 en oud Staatssecretaris van justitie Albayrak 10.


Het huidige conflict volgens de MSM
Gisteren kwam de NOS weer met een nietszeggende ANP-publicatie: Weer ingreep bij Turkse politie 11. Volgens "deskundigen" is er een felle machtsstrijd gaande tussen Erdogan en de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, die in ballingschap in de VS woont. Ook binnen de AK-partij van Erdogan zou daardoor verdeeldheid zijn ontstaan.

Ook in het voorjaar kwam het ANP niet veel verder dan "relschoppende jongeren" over een pleintje in Istanbul met kamperende hippies. Wat sensationele TV-beelden van buitenlandse zenders erbij en dat was het dan wel weer. Een paar "geschokte vragen" in de Tweedekamer, en een minister die "de vinger aan de pols zou houden".

Vandaag reist minister Timmermans van Buitenlandse Zaken naar de Cypriotische hoofdstad Nicosia om te praten over onder meer de al 40 jaar bestaande deling van het eiland 12. Hij overlegt hierover met president Nicos Anastasiades en minister Ioannis Kasoulides van Buitenlandse Zaken. In diplomatieke zin is dat een schoffering van Turkije. De timing is dan ook opmerkelijk. Dat hij bij de opening van de ambassade aanwezig is, is verklaarbaar. Maar dit agendapunt, op dit moment, is voor mij onbegrijpelijk, te meer daar Nederland daar helemaal niets over te zeggen heeft. Hij gaat toch ook niet naar Athene om over Rhodos te praten? Bovendien, wat valt er te praten? Lekker weertje vandaag?

Paul Eldering van de Telegrof, niet gehinderd door enige kennis van zaken, vindt het ook nodig om olie op het vuur te gooien 13. In de strijd om acceptatie en visa wordt er flink dwars gelegen, propaganda verkondigd en opruiing gepleegd. En of ik u dan wel informatie kan geven over een Turkije-visum? Reken maar, maar dat valt buiten het bestek van dit onderwerp...


Het huidige conflict volgens de onafhankelijke media

De problemen in Turkije gaan niet over een stel oproerkraaiers en bomenknuffelaars. De problemen gaan ook niet alleen over corruptie 14. Het probleem zit in de kwetsbaarheid van mensen die zichzelf boven de wet denken te kunnen plaatsen 15. De opstand in het voorjaar van 2013 begon klein maar resulteerde al gauw in een anti-regeringsprotest wat met harde hand uit elkaar werd geslagen.

Kijken we alleen al naar de rellen dan is daar meer dan met ferme hand opgetreden. Advocaten werden opgepakt, artsen en noodhospitalen werden beschoten met traangas, ambulances werden tegengehouden, en artsen werden onder druk gezet 16 om de namen van hun patiënten door te geven.

Zoals bij veel demonstraties (denk daarbij niet eens aan de Arabische Lente, maar gewoon aan die voor Rishi 17 of zelfs die van Marianne Vaatstra 18) zitten er relschoppers tussen. Vaak zelfs georchestreerd, soms door "buitenlandse mogendheden". Destabilisatie is een beproefde techniek om je (politieke of economische) tegenstander te verzwakken.

Heel erg samengevat is de algemene opvatting dat premier Erdoğan (in bedekte woorden) de in Amerika verblijvende Gülen aanwijst, al dan niet geholpen door de CIA. Als reactie daarop stelde Turkije beperkende maatregelen in die nu juist het onderwijssysteem van Gülen trof. Doordat vele intellectuelen via Gülen's Hizmet zijn onderricht zitten belangrijke personen op strategische plaatsen. (Overigens niet alleen in Turkije, maar ook in Nederland.) Het resultaat is een strijd tussen de AK-parti van Erdoğan en de Gülen beweging.



Tot nu toe was dit het verhaal van de MSM. Maar er is veel meer aan de hand. Tot kort voor het aantreden van Erdoğan waren de militairen de quater-politica 19. De vierde partij, die er voor waakte dat de scheiding van Kerk en Staat geoptimaliseerd bleef. Erdoğan's stille islamitische agenda werd steeds meer als een bedreiging van het secularisme gezien, waardoor het leger een risico begon te vormen. Middels de Ergenekon 20 strijd zijn daarvan delen "opgerold" en uitgeschakeld. Een belangrijk deel van de militaire top is daarbij in het verleden vervangen.

Daarmee was Erdoğan beschermd tegen plotselinge staatsgrepen (hetgeen tot 1997 niet ongebruikelijk was 21), waardoor hij -met een absolute meerderheid in de regering- zijn agenda kon uitvoeren. Maar (en dit kan alleen in Turkije) is de rol van de militairen nog niet uitgespeeld. Maar daarover verderop meer..

In de huidige machtsstrijd worden tegenstanders uitgeschakeld op een "geciviliseerde" wijze: via de rechtspraak. Zekeriya Oz, de openbaar aanklager en gezien als lid van de Gülen beweging, heeft zonen van ministers gearresteerd op verdenking van corruptie en daarmee rond de Kerst de Turkse regering een dusdanige slag toegebracht dat de helft daarvan moest worden vervangen.

De zoon van de PM, Bilal Erdoğan, is daarbij genoemd. De foto links zou een slaapkamer van hem zijn, volgestouwd met kluizen met geld 22. En ook de minister van Justitie en die van Europese Zaken moesten eraan geloven. Als reactie daarop heeft de Turkse regering menig openbaar aanklager, rechter, en politieagent ontslagen. Er is zelfs een noodwet doorgedrukt die zegt dat geen onderzoek naar regeringspartijen mag worden uitgevoerd zonder hen eerst in te lichten. Zeg maar de Rolodex-affaire uit Nederland.

Vervolgens heeft Erdoğan Oz weer uitgeschakeld door hem zelf te beschuldigen van corruptie. Zo zou hij twee maanden geleden nog in een hotel in Dubai geweest zijn op een $32.000 USD weekendje 23 betaald door een Turkse zakenman.

Maar Erdoğan's zoon zou weer contact hebben met Yasin Al Qadi een Saudische Al Qaeda supporter 24, die in Istanbul grond kon kopen voor $460 million USD, slechts de helft van de werkelijke waarde.

Het genereert daarbij mij een Westenberg-Kalbfleish deja-vu in de overtreffende trap. Nogmaals, deze beschuldigingen komen uit diverse locale media en zijn nog niet vastgesteld door de rechter, waarmee het vooralsnog tot de complot-theorieën behoort.

Daarmee zijn we er nog lang niet. Het gaat namelijk niet om een paar "lokale akafietjes", maar om grote internationale zaken. Turkije haalt een groot deel van haar gas uit Iran. Maar de EU en de USA boycotten dat land, waardoor (dergelijke grote) betalingen niet gedaan kunnen worden in Euro's en Dollars, maar toch geschiedt, dan maar in Turkse Lira.

Dan hebben we het al lang voortslepende conflict in Syrië, waarbij zowel de USA als Rusland hun belangen veilig willen stellen. En uiteraard ook Turkije als buurland, of als vazal van Amerika. Zo werd vorige week nog een wapenleverantie betrapt die werd uitgevoerd door de MIT 25, de Turkse Inlichtingendienst, die ook een rol zou spelen bij de drugshandel 26 wat Baybaşin in de problemen bracht.

En verder hebben we natuurlijk het opspelen rondom Cyprus in verband met het veiligstellen van de gasbronnen aldaar. Turkije heeft daar zijn marine naar toe gestuurd 27, en dus gaat onze eigen Frans Timmermans dan maar ook daar naartoe? Om maar even te complotteren (altijd leuk voor de roddels): Is dat in opdracht van de CIA, of is onze AIVD door de NSA buitengesloten?

Dan is er een aparte wending in het "Ergenekon" verhaal. Uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat er militairen zijn opgesloten (voor wel 17 jaar) vanwege het gevonden hebben van een discutabele e-mail op de computer. Maar wat vorig jaar nog de vijand was kan nu plotseling weer de vijand-van-je-vijand (dus jouw vriend) worden. De secularisten zijn per definitie tegen de invloed van de Gülen beweging. Premier Erdoğan staat nu dan ook welwillend tegenover een herziening 28. Voor zulke beslissingen heeft onze eigen Diederik Aben vele jaren nodig...


Nawoord
U ziet wel dat er veel meer gebeurd dan de slaapverwekkende ANP en het NOS ons vertellen. Zoals gezegd: het is informatie uit diverse nieuwsbronnen, en op geen enkele wijze terug te voeren op mijzelf (of Bram Vermeulen 29) . Wat de werkelijkheid is kan (of beter wil) ik u niet vertellen. Ik heb geen persoonlijke mening uit pure zelfbescherming. Als u meer wilt weten dan leest u de Engelstalige artikelen uit de bronvermeldingen maar en vormt u uw eigen mening.



author: Ton   |   published: 09.01.2014   |   updated: 09.01.2014   |   comments: allowed

21.01.2014 11:00u
Julio Poch
KG rechtsbijstand
Rechtbank Den Haag
 
23.01.2014
Mauritz en Dankbaar
Boekpresentatie
hetVerbodenDagboek.nl
 
27.01.2014
slachtoffers Turkije
uitspraak art.12 procedure
Rechtbank Arnhem
 
28.01.2014
AD & De Roestige Spijker
Concl.van antwoord RS
Rechtbank Rotterdam
 
11.02.2014
Louis Hagemann
Uitspraak herziening
Hoge Raad
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag